Vrouwen in de muziek zijn nog steeds in de minderheid. “Het helpt niet dat ze afgerekend worden op hun uiterlijk”, zegt Noémie Wolfs
Het is de Week van de Belgische Muziek. Het uitgelezen moment voor een portie girl talk met een Belgische muzikante. Vandaag: Noémie Wolfs (33). Ze stipt aan dat de muziekwereld nog steeds een mannenbastion is, maar dat er gelukkig iets lijkt te bewegen onder de jonge muzikantes. “Steeds meer vrouwen laten hun stem horen en worden gedraaid op de radio. Een geweldige evolutie.”
Delen per e-mail
Geen MIA’s dit jaar. Door de coronacrisis is beslist om de jaarlijkse Vlaamse muziekprijzen, voluit Music Industry Awards, voor één keer uit te stellen. In de plaats wordt van 8 tot en met 14 februari de Week van de Belgische muziek georganiseerd. Het doel: de muzieksector een hart onder de riem steken, want corona kwam aan als een harde klap. Daar kan Noémie Wolfs over meespreken. De zangeres bracht net voor de crisis een nieuwe plaat uit, ‘Lonely boy’s paradise’. Wat een jaar vol concerten en festivals moest zijn, draaide anders uit. En ja, dat laat zich voelen in de portemonnee.
Streep door de rekening
“We hebben al serieus aan onze spaarcenten gezeten”, zegt Noémie. “Als dit spelletje nog een jaar duurt, wordt de situatie problematisch. Zeker omdat de steunmaatregelen slechts een pleister op een open wonde zijn. Het is amper voldoende om überhaupt een klein deel van het voorbije jaar goed te maken. Maar soit. Iedereen heeft het financieel zwaar. Ik wil daar niet in blijven hangen. Ik wil vooruitkijken, dankbaar zijn voor alles wat wél lukte en wat we nog aangereikt krijgen.”
“Kortom, 2020 was geen topjaar, maar het was ook niet enkel kommer en kwel. Mijn plaat is uitgekomen. Dat is sowieso een hoogtepunt. Ik heb nog een show in de AB kunnen spelen en stond samen met mijn vriend Simon op enkele festivals. Dat was supertof om met ons tweetjes op een podium te staan. (lachje) Maar ja, ik kijk uit naar de festivals. Naar betere vooruitzichten en perspectieven.”
Eigenheid
Net daarom juicht ze de Week van de Belgische muziek toe. “Het is goed dat het nog eens benadrukt wordt dat de Belgische muziek een goed en belangrijk exportproduct is. Waar die sterke muziekcultuur vandaan komt? Voor een deel heeft dat te maken met het feit dat Belgische artiesten een goede live-reputatie hebben. En het feit dat we kunnen uitpakken met een geweldig festivalcircuit. Zowel Rock Werchter als Tomorrowland staan in de top tien van de beste festivals ter wereld. Da’s niet min voor zo’n ieniemienie land. Daar mogen we fier op zijn.”
Bij ons gaan artiesten echt op zoek naar hun eigen identiteit, naar een unieke sound. Een enorme meerwaarde.
Het grootste pluspunt is dat muzikanten van eigen bodem op zoek gaan naar eigenheid, stelt Noémie. “In Nederland kijken bands meer naar Britse of Amerikaanse voorbeelden en proberen ze die te kopiëren. Bij ons gaan artiesten echt op zoek naar hun eigen identiteit, naar een unieke sound. Een enorme meerwaarde. Dat veel Belgische groepen internationaal doorbreken, is daar het bewijs voor.”
Als we vragen naar een voorbeeld, aarzelt Noémie geen seconde. “Balthazar. Het is niet evident om je plaat na plaat te blijven heruitvinden, maar ze slagen erin. Bovendien hebben ze onze landsgrenzen overstegen. In Frankrijk doen ze bijvoorbeeld grote zalen uitverkopen, terwijl ze er moeten opboksen tegen Franse, Amerikaanse én Britse bands. Qua vrouwen ben ik grote fan van Sylvie Kreusch, nog zo iemand die haar eigen sound heeft gevonden. Charlotte Adigéry is ook goed bezig. Zij heeft veel fans in het Verenigd Koninkrijk, en terecht. Ze is een bron aan creativiteit. En ken je Ikraaan? Zij deed vorig jaar mee met de Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Ze heeft niet gewonnen, maar dat belet haar niet om haar eigen ding te doen. Ze denkt niet na of haar muziek past op de radio en maakt coole eigenzinnige nummers. Bovendien durft ze uitgebreid haar mening te geven op sociale media, bijvoorbeeld over Black Lives Matter, zelfs als dat haar kritiek oplevert of als ze daardoor volgers verliest. Daar heb ik respect voor.”
It’s A Man’s Man’s Man’s World
“Over het algemeen heb ik de indruk dat meer vrouwen hun stem laten horen en dat ze meer gedraaid worden op de radio. Een geweldige evolutie”, aldus Noémie. “De muziekwereld is echt een mannenbastion. Dan heb ik het niet alleen over de frontzangers en muzikanten, maar zéker over de technische kant van het verhaal. Vraag me niet hoe dat komt. Ik heb werkelijk géén idee. Het is een cliché dat vrouwen beter zijn in zorgende functies en mannen in technische, maar misschien zitten die verschillen toch ingebouwd in ons DNA.”
“Ik heb eveneens de indruk dat vrouwen elkaar onderling minder gunnen. Eigenlijk zouden we aan één zeel moeten trekken, maar vaak gebeurt dat niet en neemt jaloezie de bovenhand. Terwijl het succes van een vrouw het succes van een andere muzikante niet uitsluit. Integendeel: zij plaveit de weg voor andere zangeressen om door te groeien. Onlangs kreeg ik de reactie dat ik veel vrouwen draai op mijn radioshow voor StuBru. Dat gebeurt onbewust, maar ik zal nooit een vrouwelijke muzikante negeren, omdat ze goeie nummers schrijft en ik schrik heb dat haar succes mijn muziek in gedrang brengt.”
Als een vrouw op een podium staat, wordt achteraf al-tijd haar performance en kledij besproken. Waarom? Wanneer de Foo Fighters optreden, zegt toch ook niemand: ‘Kijk, Dave Grohl had een zwarte T-shirt aan’.
Een bijkomend probleem is dat veel vrouwelijke muzikanten reacties krijgen op hun uiterlijk. “Als een vrouw op een podium staat, wordt achteraf al-tijd haar performance en kledij besproken in reviews. Waarom? Wanneer de Foo Fighters optreden, zegt toch ook niemand: ‘Kijk, Dave Grohl had een zwarte T-shirt aan’. Vrouwen zouden niet afgerekend mogen worden op hun looks of seksualiteit. Zelfs als iemand naakt op straat wil lopen, moet dat kunnen. Zonder commentaar.”
De enige manier om daar verandering in te brengen, is door meer muzikantes achter de microfoon te krijgen. “Sommige stemmen stellen voor om quota in te voeren, maar ik ben geen voorstander. Ik wil op een festival staan omdat mijn muziek goed is, niet omdat ik een vrouw ben. Snap je? De situatie zal pas verbeteren als meer vrouwen de stap zetten om muziek te maken. Dan gaan we meer gehoord worden. Op de radio, in concertzalen en op festivals. Daar ben ik zeker van.”
De Week van de Belgische muziek vindt plaats van maandag 8 tot en met zondag 14 februari, en is een initiatief van VI.BE, het aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector. Ook Willy, de rockzender van DPG Media, draait daarom alleen maar muziek van eigen bodem.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
PREMIUM
Chocolatier Dominique Persoone staat elke ochtend ‘ziekelijk vroeg’ op om te verbouwen: “Mijn handen en rug zijn kapot ’s avonds, maar ik vind het zalig”
-
Radiopresentatrice Heidi Lenaerts: “Alles is best heftig nu en ik ben nogal emotioneel. Maar aan zee is alles draaglijker”
Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: radiopresentatrice Heidi Lenaerts van Django op Klara. Werken doet ze het liefst tijdens de nacht, en ze is gek op de zee. Anderhalf jaar geleden verhuisde ze met haar man en twee dochters naar Oostende. “Dat blijft onze beste beslissing. Momenteel is het best heftig: ik ben nogal emotioneel, alsof mijn emmer vol zit. Maar aan zee is alles draaglijker.” -
-
PREMIUM
Mentale zorg wordt broodnodig, maar wachttijden zijn ellenlang: “Zelfs voor een suïcidale jongere is er nergens plaats”
Terwijl corona verder woedt, gaan steeds meer alarmsignalen af. Want het aantal Belgen met mentale problemen neemt toe, maar onze mentale zorg kan niet volgen. Dat kan het al een hele tijd niet: hulpbehoevende jongeren en volwassen kwamen al voor de pandemie op lange wachtlijsten terecht. Met het gevolg dat hun problemen verergeren of ze elders suboptimale hulp zoeken. “Zelfs voor een ernstig suïdale jongere is er nergens plaats. ‘Probeer volgende week nog eens’, krijgt dat gezin te horen.” -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
PREMIUM
“Mensen beginnen Britney eindelijk serieus te nemen”: 4 superfans scharen zich achter #FreeBritney
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt.