Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Vrouwen getuigen met hashtag #genoeggezwegen over geweld in het kraambed: “Ik voelde me bijna verkracht”

Voor heel wat vrouwen is de roze wolk van een bevalling eerder donkergrijs. Zo ervaart internationaal een op de drie vrouwen haar bevalling als traumatisch. Met de herlancering van de succesvolle hashtag #GenoegGezwegen zet de Nederlandse GeboorteBeweging obstetrisch geweld, geweld in de verloskamer, opnieuw op de agenda. Hoe zit het bij ons? Vroedvrouw Sophie Van Cauwelaert vertelt.

0 reacties

 1. Belgische barones Michèle Coninsx is topvrouw antiterreur bij de Verenigde Naties in New York: “Hard werken zit in mijn DNA”
  PREMIUM

  Belgische barones Michèle Coninsx is topvrouw antiter­reur bij de Verenigde Naties in New York: “Hard werken zit in mijn DNA”

  Haar naam staat niet elke week in de krant, maar Michèle Coninsx strijdt al heel haar carrière op het hoogste niveau tegen terrorisme. Sinds drie jaar doet ze dat vanuit New York, waar ze Ondersecretaris-Generaal voor het Antiterrorismecomité van de VN-Veiligheidsraad is. Kort gezegd: een job aan de wereldtop. en gesprek met een van de machtigste vrouwen van ons land. “Af en toe zeg ik tegen mijn man: ‘ik duik weer onder’. En dat is bijna letterlijk zo. Ik ben volledig opgezogen door het werk en het tijdsverschil. Dan is er geen tijd voor een telefoontje naar het thuisfront.”
 2. INTERVIEW. Filosofe Alicja Gescinska (39): “2020 was het jaar van de hoop”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Filosofe Alicja Gescinska (39): “2020 was het jaar van de hoop”

  De Vlaamse filosofe met Poolse roots Alicja Gescinska (39) put moed uit wat corona heeft blootgelegd. Ze beweert niet dat 2020 geweldig was en ze zegt zelfs niet dat 2021 het wél zal worden. Ze probeert alleen onze ogen te openen voor het hoopgevende dat corona heeft blootgelegd. “Hoop is geloven dat je de tegenslagen van het leven te boven kan komen. En wat dat betreft heeft 2020 veel reden tot hoop gegeven. Het zou zonde zijn om dat uit het oog te verliezen.”
 1. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

 2. Hilke kocht cryptomunten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"
  Play

  Hilke kocht cryptomun­ten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"