Greetje Van Buggenhout
Volledig scherm
PREMIUM
© Greetje Van Buggenhout

Vlak voor haar bevalling ontdekt Ellen dat ze kanker heeft. “Het besef dat het bij één kindje zal blijven, kwam heel hard aan”

“Pas toen de dokter me uitlegde dat ook mijn baarmoeder, eierstokken en lymfeklieren verwijderd zouden worden, drong tot mij door hoe ernstig de situatie was.” Nog niet zo lang geleden overviel Ellen (36) een enorme tegenslag: ze ontdekte dat ze baarmoederhalskanker heeft. En dat nota bene tijdens haar zwangerschap. Desondanks blijft ze positief en vecht ze nog elke dag om er weer bovenop te komen. Omdat het zondag 6 juni Cancer Survivor’s Day is, vertelt Ellen haar verhaal. Mét een glimlach. “Ondanks alles was de geboorte een prachtige gebeurtenis.”

 1. 3 op 4 vrouwen komen in aanraking met HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt: prof gynaecologie beantwoordt belangrijkste vragen

  3 op 4 vrouwen komen in aanraking met HPV, het virus dat baarmoeder­hals­kan­ker veroor­zaakt: prof gynaecolo­gie beant­woordt belangrijk­ste vragen

  Rut, de vrouw van Dieter Coppens, heeft baarmoederhalskanker. NINA-columniste – en kersverse mama van een zoontje – Lara Switten ook, zij werd al ongeneeslijk ziek verklaard. De aandoening lijkt overal te zijn en levensgevaarlijk, een verontrustende gedachte voor veel vrouwen. HPV, het virus dat de kanker veroorzaakt, komt immers bij 75 procent van alle seksueel actieve vrouwen weleens voor. Maar professor gynaecologie Philippe Tummers stelt gerust. “Ofwel maakt je lichaam zelf komaf met het virus, ofwel volgen we je goed op en behandelen we waar nodig. Al blijft het natuurlijk belangrijk om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen.”
 2. COLUMN. Lara Switten (35), mama van 3 die strijdt tegen kanker: “Ik kan niet anders dan incasseren. Ik voel me geen strijder”
  PREMIUM

  COLUMN. Lara Switten (35), mama van 3 die strijdt tegen kanker: “Ik kan niet anders dan incasseren. Ik voel me geen strijder”

  Lara Switten (35) werd onlangs mama van een derde kindje: zoontje Gabriel. Maar Lara heeft ook baarmoederhalskanker. Ze vertelt wekelijks in NINA hoe het met haar gaat. Ze startte recent met een nieuwe chemokuur en één ding is zeker: opgeven zal ze niet. “Ik prijs me gelukkig dat ik over een bijzonder positieve inborst beschik. Ik ben ervan overtuigd dat ik beter genees als mijn gemoed goed is. Dat houdt me recht.”
 3. Nieuwe TikTok-filter ‘ontspiegelt’ je gezicht en dat is shockerend voor velen: “Ik haat deze trend. Ik voel me zo lelijk”

  Nieuwe Tik­Tok-fil­ter ‘ontspie­gelt’ je gezicht en dat is shockerend voor velen: “Ik haat deze trend. Ik voel me zo lelijk”

  Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, waarom belieg je me constant? Dat denk je als je de ‘inverted’-filter op videoapp TikTok gebruikt. De filter toont je hoe je gezicht eruitziet als het niét gespiegeld wordt en dat is schrikken voor velen. Vooral omdat het ook pijnlijk duidelijk maakt wie zich wel en niet gelukkig mag prijzen met een symmetrisch gezicht.