Volledig scherm
© thinkstock

Sorry, maar we zeggen allemaal te vaak 'sorry'

Stel: je wordt door iemand uit eten gevraagd, maar hebt daar geen zin in en besluit het voorstel af te wijzen. Neem jij dan ook een "sorry" in de mond? Niet doen. Wetenschappers concluderen dat excuses in dit soort situaties er net voor zorgen dat de ander nog meer gekwetst is. "We zeggen veel te snel sorry, alleen maar om onszelf beter te voelen," klinkt het.

 1. Zit god in ons hoofd? Volgens de neurowetenschap zijn er in ons brein verklaringen te vinden voor religieuze ervaringen

  Zit god in ons hoofd? Volgens de neuroweten­schap zijn er in ons brein verklarin­gen te vinden voor religieuze ervaringen

  Deze dagen zoeken veel mensen troost in religie of spiritualiteit. De nood aan iets groters dat zich als een warm dekentje om ons heen vlijt, wordt plots wel erg groot. Of God bestaat, daar kan je aan twijfelen. Maar dat goddelijke ervaringen bestaan, dat staat volgens psycholoog en neurowetenschapper Michiel van Elk als paal boven water. Al is de kans dat er psychedelica bij komen kijken niet uitgesloten. “Men zegt weleens dat één sessie met psychedelica gelijkstaat aan vijf jaar psychotherapie”
 1. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 2. Het dubbelleven van verpleegkundige Cindy (35): “Op mijn werk was ik de vrolijke collega, thuis de onbetrouwbare gokverslaafde”
  PREMIUM

  Het dubbelle­ven van verpleeg­kun­di­ge Cindy (35): “Op mijn werk was ik de vrolijke collega, thuis de onbetrouw­ba­re gokver­slaaf­de”

  Omdat er weinig uiterlijke signalen zijn, blijft een gokverslaving vaak lang onder de radar. Zo ook bij de 35-jarige verpleegkundige Cindy die al als tiener begon met gokken. Bijna twintig jaar later liep de financiële schuldenberg al op tot 25.000 euro. “Aan het einde van de maand had ik 10 euro over en dacht ik: ga ik nu brood kopen of gokken? En telkens koos ik voor het laatste.” Toch zette ze uiteindelijk de stap naar hulp. Ze vertelt aan onze krant openhartig haar verhaal. Maar hoe weet je nu zelf of je verslaafd bent? En hoe kan je iemand helpen? Een expert legt uit.
 1. Ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste: "Ik vond mezelf ook mooi toen ik zwaarder was"
  Play

  Ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste: "Ik vond mezelf ook mooi toen ik zwaarder was"

 2. Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen door storm Christoph
  Play

  Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen door storm Christoph