Unsplash/Floor Knuyt
Volledig scherm
PREMIUM
© Unsplash/Floor Knuyt

Redactrice Fleur test uit of ze beter slaapt met een klassieke wekker. Slaapexpert legt uit: “Je smartphone is een minidosis lichttherapie”

Zaterdagnacht maken we de overstap naar wintertijd, en die switch durft ons bioritme weleens in de war te sturen. Zo ook bij NINA-redactrice Fleur. In de zoektocht naar een oplossing voor haar nachtrust maakte ze haar slaapkamer verboden terrein voor haar smartphone. “Maar het is ongelooflijk hoe dat avondlijk scrollen ingebakken zit.” Professor Johan Verbraecken, slaapexpert van het UZA, geeft praktische tips voor een kwalitatieve nacht. “’s Morgens naar je gsm turen kan je helpen.”

 1. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.
 2. Praten in onze slaap: waarom doen we het en betekent het iets? Een slaaptherapeute licht toe. “Het heeft niks te maken met dromen”
  PREMIUM

  Praten in onze slaap: waarom doen we het en betekent het iets? Een slaapthera­peu­te licht toe. “Het heeft niks te maken met dromen”

  Het is midden in de nacht. Jij ligt wakker, wanneer je partner plots al slapend een paar woorden bazelt. Oren spitsen! Wie weet welke geheimpjes je opvangt. Of is dat nutteloos? Slaaptherapeute Annelies Smolders begeleidt ‘slaappraters’. Soms is ze er zelf ook eentje. “Sporadisch geef ik ’s nachts luidop een stukje van mijn lezing.” Ze legt uit waarom we praten in onze slaap, wat de betekenis is van wat we zeggen en hoe je ervan af raakt als het te vaak voorkomt. “Het is een teken dat er iets schort aan je nachtrust.”
 3. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.