Getty Images/EyeEm
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/EyeEm

Prof psychologie over de impact van corona op jongeren: "Volwassenen moeten erkennen dat het leed van de jeugd oprecht is”

Dit weekend viel een 21-jarige uit het raam nadat de politie binnenviel op een lockdownfeestje in een hotel in Antwerpen. “Het overlijden van zo’n jong iemand confronteert ons met de gevolgen van lange lockdownperiodes op het mentaal welzijn van jongeren”, reageerde burgemeester Bart De Wever (N-VA). Uit onderzoek blijkt inderdaad dat die leeftijdsgroep het zwaarst lijdt onder de sociale isolatie. Sociaal contact hebben jongeren nodig voor hun ontwikkeling, zegt psycholoog Inez Myin-Germeys. “Je eerste kus kan je niet online beleven.”

 1. 15.000 jongeren willen naar ‘La Boum 2’: “Als het niet mag, houden we in elke stad een wild feest”
  PREMIUM

  15.000 jongeren willen naar ‘La Boum 2’: “Als het niet mag, houden we in elke stad een wild feest”

  Op Facebook zeggen 15.000 mensen dat ze geïnteresseerd zijn om naar ‘La Boum 2’ te komen, een groot feest dat voorlopig op 1 mei in Ter Kamerenbos plaatsvindt. De organisatoren benadrukken dat het geen grap is. Ze vragen de toestemming van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden om het feest te organiseren. “Als ze niet reageert of helpt, organiseren we in alle steden wilde feesten.” Dit zijn de concrete plannen van de jongeren en de eerste reactie van de minister daarop.
 2. Antidepressiva vaak geen oplossing voor mensen met depressie: “Psychotherapie zou de basisbehandeling moeten zijn, niet een pil”
  PREMIUM

  Antidepres­si­va vaak geen oplossing voor mensen met depressie: “Psychothe­ra­pie zou de basisbehan­de­ling moeten zijn, niet een pil”

  Een antidepressivum is altijd een beetje gokken. Meer dan de helft van de mensen probeert twee of drie types en is dan nog steeds niet geholpen. Daarom zoeken wetenschappers naar een behandeling op maat, waarbij ook gekeken wordt naar je metabolisme en DNA. Is er licht aan het einde van de tunnel? Volgens twee experts alvast wel. “MRI-scans blijken in staat om voor acht op de tien patiënten te voorspellen of ze wel of niet baat zouden hebben bij antidepressiva of een andere behandeling.”
 1. Oude vrouw rijdt met enorme snelheid in op hek en vrachtwagen
  Play

  Oude vrouw rijdt met enorme snelheid in op hek en vrachtwa­gen

 2. Franse bulldog met gevoel voor ritme gaat los op Thaise muziek
  Play

  Franse bulldog met gevoel voor ritme gaat los op Thaise muziek