Getty Images/EyeEm
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/EyeEm

Prof psychologie over de impact van corona op jongeren: "Volwassenen moeten erkennen dat het leed van de jeugd oprecht is”

Dit weekend viel een 21-jarige uit het raam nadat de politie binnenviel op een lockdownfeestje in een hotel in Antwerpen. “Het overlijden van zo’n jong iemand confronteert ons met de gevolgen van lange lockdownperiodes op het mentaal welzijn van jongeren”, reageerde burgemeester Bart De Wever (N-VA). Uit onderzoek blijkt inderdaad dat die leeftijdsgroep het zwaarst lijdt onder de sociale isolatie. Sociaal contact hebben jongeren nodig voor hun ontwikkeling, zegt psycholoog Inez Myin-Germeys. “Je eerste kus kan je niet online beleven.”

 1. Antidepressiva vaak geen oplossing voor mensen met depressie: “Psychotherapie zou de basisbehandeling moeten zijn, niet een pil”
  PREMIUM

  Antidepres­si­va vaak geen oplossing voor mensen met depressie: “Psychothe­ra­pie zou de basisbehan­de­ling moeten zijn, niet een pil”

  Een antidepressivum is altijd een beetje gokken. Meer dan de helft van de mensen probeert twee of drie types en is dan nog steeds niet geholpen. Daarom zoeken wetenschappers naar een behandeling op maat, waarbij ook gekeken wordt naar je metabolisme en DNA. Is er licht aan het einde van de tunnel? Volgens twee experts alvast wel. “MRI-scans blijken in staat om voor acht op de tien patiënten te voorspellen of ze wel of niet baat zouden hebben bij antidepressiva of een andere behandeling.”
 2. Creatief mentor Elfi De Bruyn over de kracht van knutselen: “Gun jezelf een kwartier om met glitters op een canvas te gooien”

  Creatief mentor Elfi De Bruyn over de kracht van knutselen: “Gun jezelf een kwartier om met glitters op een canvas te gooien”

  “Als je voor een wit papier zit, denk dan niet: en nu wil ik een gele bloem schilderen. Vertrouw erop dat de inspiratie komt wanneer je gewoon iets begint te doen.” In een wereld waar alles productief moet zijn, is intuïtief werken een verademing. Creatief mentor en storyteller Elfi De Bruyn (36) weet er alles van. Ze legt uit waarom knutselen en kleuren óók voor volwassenen heilzaam is.
 1. André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"
  Play
  Kleine Jongen

  André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"

 2. Oudste radiopresentator ter wereld (96) stopt na 72 jaar
  Play

  Oudste radiopre­sen­ta­tor ter wereld (96) stopt na 72 jaar