Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Cottonbro via Pexels

Prenatale depressie blijft vaak onbekend en onbehandeld: “Door de stress beviel ik van een prematuurtje”

Niet elke zwangere vrouw is in ‘blijde’ verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig. Maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan gevaarlijk zijn, want zonder de juiste zorg schuilt er een prenatale depressie om de hoek. “Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor mama én kind.

 1. Mannen vragen tips om te voorkomen dat vrouwen zich onveilig voelen op straat. “Je ziet aan hun lichaamstaal dat ze bang zijn”
  1

  Mannen vragen tips om te voorkomen dat vrouwen zich onveilig voelen op straat. “Je ziet aan hun lichaams­taal dat ze bang zijn”

  Vrouwen wereldwijd voelen zich nog altijd onveilig op straat. En ze getuigen daarover nu massaal, na de moord op Sarah Everard in Londen. Ondertussen klinken er ook stemmen van de andere kant: mannen die zich afvragen hoe ze kunnen voorkomen dat ze een vrouw op straat ongewild een onveilig gevoel geven. Karel (19) en Cedric (25) zijn er twee van. Zij vroegen om tips op Twitter.
 2. Linde Merckpoel beleeft zwangerschap niet op roze wolk: “Het maakt me vaak radeloos, onzeker en droevig”
  Showbizz

  Linde Merckpoel beleeft zwanger­schap niet op roze wolk: “Het maakt me vaak radeloos, onzeker en droevig”

  In een openhartige Instagram-post geeft VRT-stem Linde Merckpoel (35) toe dat ze niet op een roze wolk zit tijdens de zwangerschap van haar eerste kindje. “Ik heb al serieus gevloekt, gehuild en gepanikeerd de laatste tijd. Er komt namelijk iets gigantisch op mij af wat ik niet kan inschatten, iets wat mij schrik aanjaagt en wat heel mijn leven finaal overhoop gaat halen”, schrijft ze.
 1. Schrijver en fotograaf Peter Terrin: “Dé basisvoorwaarde om schrijver te zijn? Heel goed kunnen opschieten met jezelf”

  Schrijver en fotograaf Peter Terrin: “Dé basisvoor­waar­de om schrijver te zijn? Heel goed kunnen opschieten met jezelf”

  Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: schrijver, fotograaf en vroege vogel Peter Terrin. “Jarenlang weet niemand waar je mee bezig bent als schrijver. Dan wordt dat kindje geboren en moet je spreken over je werk, interviews en lezingen geven. Maar ik verlang altijd naar het moment dat het weer stil wordt en ik verder kan werken aan het volgende verhaal.”
 2. Jonas Van Geel getuigt over z’n (b)roze wolk: “Voor papa’s is het moeilijker om een band op te bouwen met de baby”, bevestigt expert
  PREMIUM

  Jonas Van Geel getuigt over z’n (b)roze wolk: “Voor papa’s is het moeilijker om een band op te bouwen met de baby”, bevestigt expert

  Mannen die eerlijk praten over hun gevoelens? Het gebeurt nog te weinig. Zeker als het gaat over het krijgen van een kind. Televisiester Jonas Van Geel doet het wel: hij zegt dat hij na de geboorte van zijn zoontje Charlie niet op een roze wolk zat. Iets wat vroedvrouw An-Sofie Van Parys heel moedig vindt. “We moeten de positieve en de negatieve dingen delen. Ook de kots, krijsende baby’s en de wallen onder de ogen.”
 3. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 1. Man probeert tijdens politieachtervolging auto te stelen
  Play

  Man probeert tijdens politieach­ter­vol­ging auto te stelen

 2. Boze Tesla-rijdster verstoort autoshow: "De remmen werken niet"
  Play

  Boze Te­sla-rijd­ster verstoort autoshow: "De remmen werken niet"