Acteur Bruce Lee in 'Enter the Dragon'.
Volledig scherm
PREMIUM
Acteur Bruce Lee in 'Enter the Dragon'. © Reporters / Capital Pictures

“Ouderwetse mannelijkheid kan destructieve gevolgen hebben.” Genderexpert legt uit waarom de ‘nieuwe man’ nodig is

Er lijkt in onze maatschappij steeds minder plaats voor ouderwetse mannelijkheid. De ‘echte vent’ zit in het verdomhoekje. ‘Mogen mannen nog mannen zijn?’, hoor je weleens. Ja, maar ze kunnen best op zoek gaan naar een nieuwe vorm van mannelijkheid, in hun eigen belang, zegt filosoof Koen Dendoncker. Hij werkt met jongens en mannen rond gendergelijkheid en legt haarscherp uit hoe de ouderwetse man geen geschenk is voor zichzelf en voor de maatschappij. “Het traditionele rollenpatroon maakt mannen ongezond, ongelukkig en onvrij.”

 1. OPROEP. NINA zoekt mensen die willen vertellen over hun huid (en de impact ervan op hun zelfbeeld)

  OPROEP. NINA zoekt mensen die willen vertellen over hun huid (en de impact ervan op hun zelfbeeld)

  Sun’s out, buns out! Tijdens de zomer durven we meer huid te tonen. De één doet het zonder nadenken, voor de ander ligt dat wat moeilijker. Omdat ze aan de lopende band zonnecrème moeten smeren om hun porseleinen huid te beschermen, omdat iedereen op straat staart naar hun tattoos of omdat ze een bepaalde wijnvlek niet meer kunnen verstoppen. Voor een nieuwe reeks zoeken we mensen die hierover willen babbelen.
 2. Bloemen en parels zijn niet alleen voor vrouwen: “Mannelijk zijn kan op allerlei verschillende manieren”
  PREMIUM

  Bloemen en parels zijn niet alleen voor vrouwen: “Mannelijk zijn kan op allerlei verschil­len­de manieren”

  Afgelopen weekend showde stylist Hedi Slimane zijn nieuwste ‘Celine’-collectie in Parijs. Opvallend waren de croptops voor mannen, die samen met een paar flared jeans en een oversized blazer nogal vrouwelijk aandeden. En het is niet de eerste keer dat we dit soort ‘zachte’ mode voor mannen zien opduiken. Is het ideaalbeeld van de man langzaam aan het veranderen?