Ook BV’s koesteren hun (t)huisdieren in tijden van corona. Goedele Liekens: “Nu ik ziek ben zijn mijn dieren onmisbaar. Ze bieden mij maximale troost.”
Met een huisdier ben je nooit alleen. Zeker in lockdown wapenen viervoeters en pluizige aanverwanten ons tegen eenzaamheid. “Een huisdier waakt over ons mentaal welzijn. En al zeker tijdens een crisis als deze”, weten psychologen. Hond, ezel, kangoeroe, kip of kat: staatssecretaris Sammy Mahdi, kamerlid Goedele Liekens en ‘Latem Leven’-koppel Hélène Nottebaert en Philippe Janssens brengen een ode aan hun ultieme ‘knuffelcontact’.Lees ook de verhalen van ex-radiopresentator Sam De Bruyn, journalist Riadh Bahri en actrice Katrien De Ruysscher.
Delen per e-mail
Al bijna één jaar zitten we massaal thuis. Met wat geluk loopt er in ‘uw kot’ ook een huisdier rond. Want een beest in huis of tuin doet wonderen voor de moraal, weet Nienke Endenburg, gezondheidspsycholoog aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. “Huisdieren dragen bij tot ons mentaal welzijn”, zegt ze. “Dieren accepteren je zoals je bent. Ze maken ons aan het lachen. Ze geven onvoorwaardelijke liefde. Dat alles zorgt ervoor dat we ons geliefd en geestelijk beter voelen. Een vriendelijk uitziend dier aaien zorgt ervoor dat er oxytocine wordt aangemaakt: een vrouwelijk hormoon dat ons ‘binding’ schenkt. Bij de geboorte van een kind zorgt datzelfde hormoon er bijvoorbeeld ook voor dat er moedermelk vrijkomt. Oxytocine werkt stressverlagend. Ook lichamelijk heb je alleen maar voordelen: het verlaagt je bloeddruk en hartslag. Huisdieren vervullen dus een ontzettend belangrijke rol. Dat is altijd zo, maar tijdens deze lockdown al helemaal.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Chocolatier Dominique Persoone staat elke ochtend ‘ziekelijk vroeg’ op om te verbouwen: “Mijn handen en rug zijn kapot ’s avonds, maar ik vind het zalig”
-
PREMIUM
Tv-maker Kobe Ilsen is graag vroeg uit de veren om te verbouwen: “Tijdens de eerste lockdown deed ik maanden niets. Dat vond ik heftig”
-
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
-
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Sofie en Annelies, de twee rockchicks van radiozender Willy: “Het is nog altijd niet vanzelfsprekend om vrouwen in de muziekwereld te zien”
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Vrouwen in de muziek zijn nog steeds in de minderheid. “Het helpt niet dat ze afgerekend worden op hun uiterlijk”, zegt Noémie Wolfs
Het is de Week van de Belgische Muziek. Het uitgelezen moment voor een portie girl talk met een Belgische muzikante. Vandaag: Noémie Wolfs (33). Ze stipt aan dat de muziekwereld nog steeds een mannenbastion is, maar dat er gelukkig iets lijkt te bewegen onder de jonge muzikantes. “Steeds meer vrouwen laten hun stem horen en worden gedraaid op de radio. Een geweldige evolutie.”