Onveilig op straat: 2 studentes maken pakkende video over seksuele intimidatie. “Als het al de tiende man is die je aanspreekt, voel je je een prooi”

1 op de 2 Belgische meisjes neemt weleens een omweg op straat uit angst voor seksuele intimidatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Plan International. Het issue krijgt een gezicht – eigenlijk zelfs drie – in een minidocumentaire die twee studentes van Thomas More Mechelen maakten. “We zijn geschrokken van de getuigenissen die we binnenkregen”, zeggen Jasmien (23) en Fien (21). Met de video en de bijbehorende Instagrampagina hopen ze de dialoog opnieuw op te starten, en een plek in het curriculum van scholen te krijgen. “Werkelijk elke vrouw heeft een verhaal.”

 1. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.
 2. Mannen vragen tips om te voorkomen dat vrouwen zich onveilig voelen op straat. “Je ziet aan hun lichaamstaal dat ze bang zijn”

  Mannen vragen tips om te voorkomen dat vrouwen zich onveilig voelen op straat. “Je ziet aan hun lichaams­taal dat ze bang zijn”

  Vrouwen wereldwijd voelen zich nog altijd onveilig op straat. En ze getuigen daarover nu massaal, na de moord op Sarah Everard in Londen. Ondertussen klinken er ook stemmen van de andere kant: mannen die zich afvragen hoe ze kunnen voorkomen dat ze een vrouw op straat ongewild een onveilig gevoel geven. Karel (19) en Cedric (25) zijn er twee van. Zij vroegen om tips op Twitter.
 3. COLUMN. Sylvia Van Driessche over haar belabberde slaapgewoontes: “Het dieptepunt was toen ik in slaap viel op restaurant”
  PREMIUM

  COLUMN. Sylvia Van Driessche over haar belabberde slaapge­woon­tes: “Het dieptepunt was toen ik in slaap viel op restaurant”

  Sylvia Van Driessche (45) is een vroege vogel. Haar dag start soms al om drie uur ’s morgens: nog voor de wereld ontwaakt heeft ze er al enkele uren me-time opzitten. Helaas gaat die gewoonte ook gepaard met enkele hardnekkige nadelen, zo vertelt ze in deze column. “Ik beledigde enkele vrienden door naar hun eerste, zelfgeschreven tv-reeks te gaan kijken en bij elke aflevering al na tien minuten in slaap te vallen. Als wraak werden er foto’s van mij genomen.”
 1. Deze 6 vrouwen voelen zich onveilig op straat: “Ik ben lange tijd bang geweest dat mijn outfit een foute reactie zou uitlokken”
  PREMIUM

  Deze 6 vrouwen voelen zich onveilig op straat: “Ik ben lange tijd bang geweest dat mijn outfit een foute reactie zou uitlokken”

  Gill werd na een avondje uit in Leuven kort achtervolgd door een man. Toen de politie ter plaatse kwam, reageerde de agent ‘dat ze maar andere kleren had moeten dragen’. Het is een van de vele getuigenissen die we ontvingen na de moord op de Britse Sarah Everard (33). Zes vrouwen vertellen hun verhaal. “Als ik me onveilig voel, steek ik mijn sleutels tussen mijn vingers als een boksbeugel.”