Onveilig op straat: 2 studentes maken pakkende video over seksuele intimidatie. “Als het al de tiende man is die je aanspreekt, voel je je een prooi”

1 op de 2 Belgische meisjes neemt weleens een omweg op straat uit angst voor seksuele intimidatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Plan International. Het issue krijgt een gezicht – eigenlijk zelfs drie – in een minidocumentaire die twee studentes van Thomas More Mechelen maakten. “We zijn geschrokken van de getuigenissen die we binnenkregen”, zeggen Jasmien (23) en Fien (21). Met de video en de bijbehorende Instagrampagina hopen ze de dialoog opnieuw op te starten, en een plek in het curriculum van scholen te krijgen. “Werkelijk elke vrouw heeft een verhaal.”

 1. Deze 6 vrouwen voelen zich onveilig op straat: “Ik ben lange tijd bang geweest dat mijn outfit een foute reactie zou uitlokken”
  PREMIUM

  Deze 6 vrouwen voelen zich onveilig op straat: “Ik ben lange tijd bang geweest dat mijn outfit een foute reactie zou uitlokken”

  Gill werd na een avondje uit in Leuven kort achtervolgd door een man. Toen de politie ter plaatse kwam, reageerde de agent ‘dat ze maar andere kleren had moeten dragen’. Het is een van de vele getuigenissen die we ontvingen na de moord op de Britse Sarah Everard (33). Zes vrouwen vertellen hun verhaal. “Als ik me onveilig voel, steek ik mijn sleutels tussen mijn vingers als een boksbeugel.”
 2. Britse kappers en schoonheidsspecialisten kunnen voortaan een training volgen om signalen van huiselijk geweld te spotten

  Britse kappers en schoon­heids­spe­ci­a­lis­ten kunnen voortaan een training volgen om signalen van huiselijk geweld te spotten

  Blauwe plekken in de nek of een plotselinge verandering in manier van doen? Het zijn tekenen die van levensbelang kunnen zijn. In navolging van de Verenigde Staten zullen kappers en schoonheidsspecialisten in Ierland en het Verenigd Koninkrijk nu ook een opleiding kunnen volgen om bij hun klanten signalen van huiselijk geweld te spotten. “De persoon achter de kappers- of behandelingsstoel bevindt zich daarvoor in de perfecte positie.”