Links: dichteres Amanda Gorman op de inauguratie van Biden. Rechts: de Belgische Hind Eljadid (27) en Seckou Ouologuem (36).
Volledig scherm
Links: dichteres Amanda Gorman op de inauguratie van Biden. Rechts: de Belgische Hind Eljadid (27) en Seckou Ouologuem (36). © Reuters / Bas Bogaerts / Aurélie Geurts

Ontroerd door dichteres Amanda Gorman (22) op de inauguratie van Biden? Deze 5 Belgische dichters schrijven even sterke teksten

De inauguratie van president Biden barstte van de indrukwekkende vrouwen. En dan bleek vooral Amanda Gorman (22) een grote revelatie. De Afro-Amerikaanse uit Los Angeles droeg als jongste dichteres op een inauguratie ooit haar gedicht ‘The Hill We Climb’ voor. Ook zo onder de indruk van haar woorden? Dan moet je deze vijf Belgische Amanda Gormans kennen.

2 reacties

 • ISABEL FRANCOIS

  1 maand geleden
  Ik heb vol bewondering deze jonge dame bezig gezien.Wauw..de tekst..de manier waarop ze haar gedicht bracht...wat een talent en uitstraling.Dat meisje gaat het zeker ver brengen.
 • Gert Veer

  1 maand geleden
  Tja, grote poëten zijn weliswaar zeldzaam maar niet uniek op rijpere leeftijd. Wat deze jongedame op haar 22ste creëert, beheerst en presteert mag wel uniek genoemd worden, want (niet) toevallig is ze óók cum laude afgestudeerd aan Harvard, toch niet de eerste de beste universiteit. De vertaling is al indrukwekkend, maar het origineel is dat nog veel méér, net als vorige en ongetwijfeld nog volgende pareltjes van haar hand.
 1. Zwaar zieke NINA-columniste Lara Switten mag enkel in het weekend bij haar gezin zijn: “Ik hoop op een mirakel”
  4

  Zwaar zieke NI­NA-columniste Lara Switten mag enkel in het weekend bij haar gezin zijn: “Ik hoop op een mirakel”

  NINA-columniste Lara Switten (34) voert een harde strijd tegen baarmoederhalskanker. In een diepgaand interview in NINA dit weekend vertelt de wondermooie vrouw van Steffen en mama van Philippa (5), Romée (2) en Gabriel (1 maand) over hoe haar gezin het stelt, waarom ze zo openlijk haar ziekte deelt en hoe zij de voorbije weken ervoer. “Er is altijd érgens een sprankeltje hoop. Zolang de dokters me niet hebben opgegeven, hou ik me daar koppig en stevig aan vast.”
 2. Ook deze BV’s komen de lockdown door dankzij hun huisdieren. Sam De Bruyn: “Shiva inspireerde mij om even rust te nemen”
  PREMIUM

  Ook deze BV’s komen de lockdown door dankzij hun huisdieren. Sam De Bruyn: “Shiva inspireer­de mij om even rust te nemen”

  Met een huisdier ben je nooit alleen. Zeker in lockdown wapenen viervoeters en pluizige aanverwanten ons tegen eenzaamheid. “Een huisdier waakt over ons mentaal welzijn. En al zeker tijdens een crisis als deze”, weten psychologen. Hond, ezel, kangoeroe, kip of kat: radiostem Sam De Bruyn, actrice Katrien De Ruysscher en VRT-journalist Riadh Bahri brengen een ode aan hun ultieme ‘knuffelcontact’. Lees ook de verhalen van staatssecretaris Sammy Mahdi, kamerlid Goedele Liekens en ‘Latem Leven’-koppel Hélène Nottebaert en Philippe Janssens
 1. Hoe alleen zijn ook goed voor je kan zijn. Psycholoog Veerle Meurs: “Het is gezond voor je hele lichaam”
  PREMIUM

  Hoe alleen zijn ook goed voor je kan zijn. Psycholoog Veerle Meurs: “Het is gezond voor je hele lichaam”

  Eenzaamheid neemt in 2020 epidemische vormen aan. Gezondheidsexperts noemen het een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Ze linken eenzaamheid aan depressie, hart- en vaatziekten en zelfs vroegtijdig overlijden. Het wordt overduidelijk: we kunnen niet zonder menselijk contact en hebben angst om alleen te zijn. Maar ‘alleen zijn’ en ‘eenzaamheid’ mogen we niet als hetzelfde beschouwen, zegt filosoof en therapeut Veerle Meurs. Want alleen zijn kan ook positieve effecten hebben. “Je wordt creatief. En je valt meer samen met wie je bent.”
 2. Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek.
 1. Gigantische ijsberg van 1.270 km² scheurt af van Antarctica
  Play

  Giganti­sche ijsberg van 1.270 km² scheurt af van Antarctica

 2. Vrienden vormen menselijke ketting om hond te redden
  Play

  Vrienden vormen menselijke ketting om hond te redden