Omgaan met stress doe je zo: experts geven advies
We moeten de waarheid onder ogen komen: we hebben allemaal stress. Ik weet het, jij weet het, de bomma weet het, kortom, we weten het allemaal. Of het nu over geld, de kinderen, het werk of het avondeten gaat, er zijn heel wat zaken die ons onrustig maken. Ermee leren omgaan is daarom ook oh zo belangrijk.
Delen per e-mail
"Stress is een direct resultaat van negatieve emoties die je niet meer in de hand hebt," legt stress consultant en life coach Elaine Sanders uit aan TIME. "Het maakt niet uit wat die emoties oproept, van het moeilijke gedrag van een collega tot de druk op je schouders van je baas." Kathleen Hall, oprichtster en CEO van The Stress Institute wijst er dan weer op dat stress een fysieke, mentale en emotionele reactie is op verandering.
Maar er is een verschil tussen acute stress en chronische stress. Hall meent dat omgaan met acute stress (wanneer je bijvoorbeeld naar het kantoor van de CEO geroepen wordt) normaal is. Chronische stress, die dag na dag, week na week, maand na maand, terugkeert, is niet normaal.
Toch is stress vaak onvermijdelijk, maar gelukkig zijn er goede manieren om ermee om te gaan. Experts geven hun tips.
Focus op het doel
Probeer je emoties op positieve gevoelens te richten in plaats van op negatieve. Het kan een ware gedragsverandering opleveren meent Sanders. "Begin elke dag, taak en gesprek met een doel," stelt Sanders. "Laat een negatief gevoel je niet ontmoedigen."
Het kan een goed idee zijn om voor elke meeting of taak die je moet uitvoeren na te denken over wat je juist wil bereiken. Let op, er is wat discipline en inlevingsvermogen voor nodig. Beeld je in hoe je de taak echt wil volbrengen en focus op welke gevoelens je hierbij wil krijgen. Wanneer je die gevoelens ontdekt hebt, kan je er beter aan vasthouden eens stress de kop opsteekt. Herinner jezelf eraan dat stress vaak onnodig is en de taak niet gaat versnellen, in tegendeel.
Hou een realistisch doel voor ogen
We leven in het upgrade-tijdperk, we gaan constant op zoek naar dingen die beter en groter zijn voor alles in ons leven, maar dat maakt ook dat we vaak in aanraking komen met mislukking volgens Hall.
"Mensen denken dat ze minder stress zullen hebben als ze een betere job of betere partner hebben", legt ze uit. "Ik vertel aan mijn cliënten dat dat onzin is." Het is belangrijk om gelukkig te zijn met de dingen die je hebt. Focus op wat je momenteel in je leven hebt, dat kan ervoor zorgen dat je minder stress hebt over wat nog komt.
Zoek een vertrouwenspersoon
Soms heb je iemand nodig die een objectieve blik kan werpen op de zaken. Zo kan je je aandacht vestigen op wat nodig is en zien dat je stress misschien niet altijd evengoed aanpakt. Experts raden dan ook aan een vertrouwenspersoon te zoeken.
Hall vindt het een goed idee om iemand op het werk te hebben waartegen je veel kan vertellen. "Je kan met hen praten wanneer het minder gaat, wanneer je boos wordt of wanneer je even niet productief bent", legt ze uit.
Schrijf het op
Naar pen en papier grijpen kan erg therapeutisch zijn. "Schrijf op waar je stress over krijgt, of het nu op papier is of op een bestand op je computer. Het kan ook over mensen of plaatsen gaan die stress oproepen," legt Hall uit.
Hall wijst erop dat je best minstens een maand lang nota neemt en dan opnieuw leest om te bekijken waar het misloopt. "Eens dat je doorhebt wat stress oproept kan je deze triggers ontlopen."
Verander je gedachtegang
Beide Hall en Sanders zijn het eens: de grootste misvatting over stress is dat we het per se moeten verslaan. Het is een vijand, en op die manier krijgen we stress door stress.
"Stress komt op door negatieve emoties waarvan we niet weten hoe we ermee om moeten. Probeer positieve emoties vaker op te roepen, appreciatie, empathie en geven om anderen: het zijn zaken die we niet genoeg doen of voelen maar ze kunnen stress wel tegengaan", legt Sanders uit. "We zijn niet positief genoeg ingesteld."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
Voorschotfactuur duurder dan afgesproken? Dit zijn de oorzaken
Misschien heb je het zelf al eens meegemaakt: het bedrag op je voorschotfactuur ligt een pak hoger dan verwacht. De Ombudsman Energie ontvangt jaarlijks enkele honderden klachten over de voorschotfactuur. Nochtans is het net de bedoeling dat die zo goed als mogelijk overeenstemt met je reële maandelijkse energiekosten. Hoe komt het dat je energievoorschotten zo duur zijn? En wat kan je eraan doen? -
PREMIUM2
Sylvie en Ann kregen na hun miskraam amper tijd om te herstellen: “Donderdag belde ik mijn bazin. ‘Maandag weer op het werk?’, vroeg ze”
-
-
OPROEP. Heb jij een bijzonder verhaal over je borsten?
Voor een nieuwe reeks over borsten is NINA op zoek naar getuigenissen. Heb jij een straf verhaal over je borsten, omdat je een aandoening hebt, een operatie onderging of noem maar op? Zorgen je borsten voor irritaties, grote of kleine problemen, puur geluk of vraagtekens? NINA wil het graag horen. -
Architecte Cerina Marchetta is jurylid in ‘Huis Gemaakt’: “Ik wilde jarenlang metselaar worden”
Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: Cerina Marchetta (38). De Limburgse runt samen met haar broer en zus het familiebedrijf Marchetta Familiebouwers, dat hun vader opstartte. In 2019 was ze aannemer van het jaar, in 2021 is ze jurylid in ‘Huis Gemaakt’ op VTM. “Vierentwintig uur is zo kort. Ik zou elke dag eindeloos willen rekken.” -
Sparen
Goedkoper lenen voor uw woning? Zo onderhandelen de banken hun kortingen
De rentes op woonleningen zijn al een tijdje laag. Heeft het dan geen zin meer om nog een lager tarief te onderhandelen? Toch wel! Zelfs een kleine verlaging kan een serieuze invloed hebben op lange termijn. Spaargids.be licht toe hoe de banken kortingen wel of niet toekennen. -
Wetenschappers stellen de perfecte playlist samen voor tijdens de bevalling
Helaas, het zijn geen songs type ‘I Want To Break Free’ (Queen) en ‘Push It’ (Salt-N-Pepa) die in de bevallingskamer door de geluidsboxen schallen. Voor mommy’s-to-be op zoek naar de ultieme muzikale begeleiding ontwikkelde de Amerikaanse gynaecoloog Jacques Moritz een kant-en-klare bevallingsplaylist.
4 reacties
Eida Lam
Louis Bouduin
pieter arons
Mario Tersago