@rosegoldzebra op TikTok
Volledig scherm
© @rosegoldzebra op TikTok

Nieuwe TikTok-filter ‘ontspiegelt’ je gezicht en dat is shockerend voor velen: “Ik haat deze trend. Ik voel me zo lelijk”

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, waarom belieg je me constant? Dat denk je als je de ‘inverted’-filter op videoapp TikTok gebruikt. De filter toont je hoe je gezicht eruitziet als het niét gespiegeld wordt en dat is schrikken voor velen. Vooral omdat het ook pijnlijk duidelijk maakt wie zich wel en niet gelukkig mag prijzen met een symmetrisch gezicht. 

  1. Meisjes van 10 gebruiken op sociale media al filters om hun gezicht te bewerken. Pedagoog: “Geef niet meteen kritiek”

    Meisjes van 10 gebruiken op sociale media al filters om hun gezicht te bewerken. Pedagoog: “Geef niet meteen kritiek”

    Het leven speelt zich voor een groot deel online af, zelfs bij kinderen: apps als TikTok of Instagram zijn niet meer weg te denken. En dat is niet altijd een goede zaak. Volgens een nieuw onderzoek gebruiken meisjes vanaf hun tiende al filters op sociale media, en daar is hun zelfbeeld vaak de pineut van. Wat kan je doen als ouder? Pedagoog en gedragstherapeut Marijke Bisschop geeft tips.
  2. OPROEP. NINA zoekt mensen die ontevreden zijn over een mislukte cosmetische ingreep

    OPROEP. NINA zoekt mensen die ontevreden zijn over een mislukte cosmeti­sche ingreep

    Recent haalde het voormalige topmodel Linda Evangelista (56) het nieuws. Ze durft niet meer naar buiten te komen, zegt ze, laat staan te werken als model nadat ze “verminkt werd” door een cosmetische procedure. “De behandeling heeft niet alleen mijn levensonderhoud vernietigd. Het heeft me ook in een diepe depressie en de laagste diepten van zelfhaat gebracht.” Het gebeurt wel vaker dat plastische ingrepen faliekant mislopen, maar slachtoffers zwijgen meestal door het taboe dat op de situatie rust.