Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Nieuw kaartspel ‘Levenswensen’ moedigt mensen aan om te praten over hun levenseinde. “Het taboe moet doorbroken worden”

Een gesprek beginnen over het einde van je leven: hoe doe je dat in hemelsnaam? Geen onderwerp dat zo moeilijk is om over te praten als de dood. Daarom heeft de Christelijke Mutualiteit (CM) een kaartspel bedacht: Levenswensen. De kaarten moeten het makkelijker maken om zo’n conversatie op gang te trekken. 

 1. Lies wil met Lief & Leed mensen begeleiden in hun verwerkingsproces “Onze rouwcultuur is volledig verdwenen”
  PREMIUM
  Tienen

  Lies wil met Lief & Leed mensen begeleiden in hun verwer­kings­pro­ces “Onze rouwcul­tuur is volledig verdwenen”

  Lies Minschart (36) is rouw- en verliesconsulent. Een titel die waarschijnlijk menig wenkbrauwen doet fronsen. Rouwen behoort namelijk tot de interne keuken en hoor je niet te delen. Althans dat is het gedachtegoed waarmee velen zijn opgegroeid. Lies is een andere mening aangedaan. Toen ze haar broer verloor, ontdekte ze zelf hoe waardevol bewust omgaan met verdriet kan zijn. Die gewaarwording spoorde haar om met Lief & Leed te starten en het taboe rond ‘dood’ en ‘verlies’ te doorbreken. “Deze emoties horen nu eenmaal bij het leven, waarom zou je ze dan uit de weg gaan?”
 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. INTERVIEW. Laurence Roothooft (34) en Martena Duss (39) over hun nieuwe kookboek en chaotische leven. “Shit, wat wij doen is marginaal”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Laurence Roothooft (34) en Martena Duss (39) over hun nieuwe kookboek en chaotische leven. “Shit, wat wij doen is marginaal”

  Ten huize actrice Laurence Roothooft (34) en creatieve duizendpoot Martena Duss (39) is het lekker druk. Of zeg maar: lekker chaotisch. Ze schreven er zelfs een kookboek over, gevuld met een reeks toffe recepten voor al wie moet koken in de hectiek van het dagelijkse leven. Samen praten ze over hun hechte vriendschap, het ouderschap en hun liefdesleven met muzikanten Bent Van Looy en Tom Pintens. “De laatste weken was ik overdag aan het repeteren en ’s avonds aan het optreden. Als ik na zo’n drukke periode thuiskom, zegt mijn zoontje ‘papa’ tegen mij.”