Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Neem huidhonger maar serieus: “Fysiek contact is een basisbehoefte met een impact op je hele zijn”, zegt gerontologe

Niet knuffelen, geen handen geven, geen kus bij de begroeting: in het ‘nieuwe normaal’ is maar weinig plaats voor fysiek contact. Het treft ons allemaal, maar sommige zwaarder dan anderen. Denk aan singles. Of senioren in woon-zorgcentra. Problematisch, menen experts, want onze honger naar aanraking is een basisbehoefte die, onder andere, een grote impact heeft op onze stressregulatie. Voor wie hopeloos is, bestaan er gelukkig wel alternatieven die de leemte kunnen opvullen. Maar onderschat het belang van the real deal niet. “Kappers zijn de nieuwe sekswerkers geworden.”

 1. NINA praat met oud-politica Miet Smet (77): “Ik mis Wilfried nog elke dag. Dat slijt niet”
  PREMIUM

  NINA praat met oud-politica Miet Smet (77): “Ik mis Wilfried nog elke dag. Dat slijt niet”

  Als onze regering vandaag evenveel mannen als vrouwen telt, hebben we dat ergens ook te danken aan Miet Smet. De politica (CD&V) vocht destijds al voor een gelijke verdeling van mannen en vrouwen op kieslijsten. Vrijdag 9 oktober, zeven jaar geleden, stierf haar echtgenoot Wilfried Martens. Ware liefde liet zich niet opvolgen. “Ik heb na Wilfried nooit een ander toegelaten”. Onze vragenlijst zet hun onsterfelijke zielsverwantschap in de verf.
 2. Onderneemster Souad Abihi (30) wil het taboe rond zelfdoding doorbreken: “Ik was zwaar onder de indruk toen ik ondervond hoeveel Vlamingen met de gedachte rondlopen”

  Onderneem­ster Souad Abihi (30) wil het taboe rond zelfdoding doorbreken: “Ik was zwaar onder de indruk toen ik ondervond hoeveel Vlamingen met de gedachte rondlopen”

  Vrouwelijke ondernemers, er zijn er te weinig. Voeg daar een migratie-achtergrond aan toe en het lijstje wordt nog korter. Toch vonden we er die de pijnpunten in hun gemeenschappen aanpakken en zo de wereld op hun eigenzinnige manier een beetje mooier maken. Vandaag: de jonge Souad Abihi (30) helpt met haar vzw Hshoema Vlamingen die suïcidaal zijn, ongeacht hun leeftijd, gender, religie of roots. “In Vlaanderen liggen de cijfers hoog. Net omdat we niet met elkaar over zelfdoding durven te praten.”
 1. Vermijd spiegels en houd de slaapkamer saai: zo breng je met de befaamde feng shui-methode rust in je huis

  Vermijd spiegels en houd de slaapkamer saai: zo breng je met de befaamde feng shui-methode rust in je huis

  Mijn thuis is ... waar mijn geest helemaal tot rust komt. Klinkt logisch en belangrijk, nu we met z’n allen meer thuis zitten. Maar ben je er wel zeker van jouw huis je echt helemaal tot rust brengt? Wij vroegen aan feng shui-experte Nina Elshof wat de Chinese methode precies inhoudt en hoe we ze zelf kunnen toepassen. Soms zijn de ingrepen verrassend, soms verrassend simpel. Maar altijd eindig je met een huis waar je blijer van wordt. “Alles in de natuur heeft een orde. Met feng shui zorgen we ervoor dat die natuurlijke orde ook bij je thuis terugkomt.”
 1. "We hebben totaal geen uitzicht of einddatum": verpleegster op Covid-afdeling getuigt
  Play

  "We hebben totaal geen uitzicht of einddatum": verpleeg­ster op Co­vid-afdeling getuigt

 2. Niels Destadsbader neemt je mee backstage bij 'The Masked Singer'
  Play
  The Masked Singer

  Niels Destadsba­der neemt je mee backstage bij 'The Masked Singer'