Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Mis je de feestjes en koffieklets met collega's? Psychologieprof Filip Raes legt uit hoe we best omgaan met
gedwongen stilte

Het zijn harde tijden voor extraverten. Geen geroezemoes op kantoor, geen ambiance in een café, alleen de piekermolen in het hoofd blijft draaien. Veel mensen voelen zich daar niet lekker bij. Psychologieprof Filip Raes (KU Leuven) legt uit waarom de stilte soms een opgave lijkt, en hoe we er mee moeten omgaan. “Zeg alsjeblieft niet dat we deze tijd moeten gebruiken voor zelfreflectie.” 

4 reacties

 • Sonja Van Oers

  2 jaar geleden
  Sorry, maar ik geniet van deze rust en stilte. Werd zot in landscape office. Vrees wel voor de drukte die terug gaat komen...
 • Whitefoxie Whitefoxie

  2 jaar geleden
  Wel,mensen die houden van rust en stilte hebben al lang genoeg afgezien in die open offices.
 • Hendrik Patyn

  2 jaar geleden
  Bij ons is het 365 dagen per jaar zo, soms 366. Als er mensen bij ons komen, is het het 1ste wat ze zeggen, je hoort echt niets, alhoewel soms de wind en de regen, en momenteel s'morgens de vogeltjes. We zijn nog nooit op vakantie geweest waar het rustiger was dan thuis, we gaan eigenlijk weg om weg te zijn en om te ontdekken, nooit voor de rust en het comfort... En dit aan de voet van de Kluisberg, vroeger 1 weekend drukte met de ronde van Vlaanderen, maar niet meer sinds de parcourswijziging
 • Herman Hermans

  2 jaar geleden
  Hoe kun je nu niet genieten van rust en stilte??
 1. Klassiek spaarboekje bij grootbank? Dan verdubbelen je spaarcenten na… 636 jaar
  Spaargids.be

  Klassiek spaarboek­je bij grootbank? Dan verdubbe­len je spaarcen­ten na… 636 jaar

  De rente op onze spaarboekjes is al lang geen vetpot meer. Bij de wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen, die de meeste grootbanken hanteren, duurt het liefst 636 jaar vooraleer je spaarcenten verdubbelen. Wie kiest voor spaar- of beleggingsproducten met een hoger rendement, slaagt er mogelijk wel nog in om bij leven zijn kapitaal met 100% te zien aangroeien. Spaargids.be beschrijft hoe dat kan.
 2. Steeds meer tieners zijn eenzaam: “Ik droeg niet de juiste kleren, of woonde in een te groot huis, of was niet mooi genoeg”
  PREMIUM

  Steeds meer tieners zijn eenzaam: “Ik droeg niet de juiste kleren, of woonde in een te groot huis, of was niet mooi genoeg”

  Steeds meer jongeren bellen de hulplijn Tele-Onthaal omdat ze zich eenzaam voelen. Door de lockdowns natuurlijk, maar bij sommige tieners is het probleem veel groter. Alessio (18) en Leen* (23) voelden zich door pesterijen en een gebrek aan vrienden hun hele middelbareschooltijd alleen, en worstelden daardoor met donkere gedachten. Daar konden ze met niemand over praten, want eenzaam zijn op hun leeftijd is taboe. “‘Waarom ben ik hier dan nog’, dacht ik. Ik heb meermaals op het punt gestaan om er een einde aan te maken.”