Haardraaien kan je vergelijken met een tic zoals nagelbijten.
Volledig scherm
Haardraaien kan je vergelijken met een tic zoals nagelbijten. © Getty Images/Image Source

Met je haar spelen meer dan onschuldig geflirt? Haardokter legt uit: “Soms is er een ernstigere onderliggende oorzaak”

Waarom draaien mensen hun haar rond hun vinger? Om te verleiden? Uit verveling? Het kan allebei, maar wist je dat ook stress of vermoeidheid de reden kunnen zijn? Haardokter Marieke Dutré legt uit of het schadelijk is voor je haardos en wat je eraan kan doen. 

 1. Onderneemster Souad Abihi (30) wil het taboe rond zelfdoding doorbreken: “Ik was zwaar onder de indruk toen ik ondervond hoeveel Vlamingen met de gedachte rondlopen”

  Onderneem­ster Souad Abihi (30) wil het taboe rond zelfdoding doorbreken: “Ik was zwaar onder de indruk toen ik ondervond hoeveel Vlamingen met de gedachte rondlopen”

  Vrouwelijke ondernemers, er zijn er te weinig. Voeg daar een migratie-achtergrond aan toe en het lijstje wordt nog korter. Toch vonden we er die de pijnpunten in hun gemeenschappen aanpakken en zo de wereld op hun eigenzinnige manier een beetje mooier maken. Vandaag: de jonge Souad Abihi (30) helpt met haar vzw Hshoema Vlamingen die suïcidaal zijn, ongeacht hun leeftijd, gender, religie of roots. “In Vlaanderen liggen de cijfers hoog. Net omdat we niet met elkaar over zelfdoding durven te praten.”
 1. Fuck de filter: Vlaamse en internationale influencers doen oproep voor meer puistjes, poriën en rimpels op Instagram
  PREMIUM

  Fuck de filter: Vlaamse en internatio­na­le influen­cers doen oproep voor meer puistjes, poriën en rimpels op Instagram

  Britse make-upartieste Sasha Pallari is de filters op sociale media grondig beu. Met de hashtag #filterdrop moedigt ze aan om ons echte, blote gezicht te delen, inclusief puistjes, poriën en rimpels. Ook Vlaamse influencers Laurentine Van Landeghem en Nadia El Makhfi doen mee. “Het schoonheidsideaal wordt voor een deel bepaald door de modellen in magazines. Daar kunnen we niets aan veranderen. Maar wat we tonen online? Dat hebben we in eigen handen.”
 2. “Die blouse zit slecht, de maten kloppen nooit en dat stofje is irritant.” Juliette (5), Margo (12), Ben (16) en Britt (18) over hun uniform
  PREMIUM

  “Die blouse zit slecht, de maten kloppen nooit en dat stofje is irritant.” Juliette (5), Margo (12), Ben (16) en Britt (18) over hun uniform

  ‘Mama, wat moet ik aandoen?’ Het is een vraag die deze kinderen niet snel zullen stellen: ze moeten elke dag in uniform naar school. Gemakkelijk, want geen keuzestress voor de kleerkast, of een regel uit het oertijdperk? We vroegen het aan een kleuter, enkele tieners én een pedagoog. “Diepgaande gesprekken zijn waardevoller dan simplistisch te zeggen: ‘we zijn allemaal gelijk, want we dragen hetzelfde uniform’.”