Het done-lijstje van redactrice Stéphanie
Volledig scherm
PREMIUM
Het done-lijstje van redactrice Stéphanie © sv

Maakt een ‘done-lijstje’ gelukkiger dan een to-dolijstje? Redactrice Stéphanie test het uit

“Vergeet to-dolijstjes. Neerschrijven wat ik gedaan héb, boost mijn mood”, schrijft een journaliste bij de Britse krant The Guardian. Zij is voorstander van het ‘done-lijstje’, om bij te houden wat je dag per dag verwezenlijkt heb. “Het is een soort selfcare. Een manier om te ontstressen en je kleine successen te vieren.” Klinkt mooi – of te mooi om waar te zijn? – en dus ruilt redactrice Stéphanie een week haar to-dolijstje in voor een done-lijstje. Komt dat wel goed, bij iemand met een brein als gatenkaas? “Een done-lijstje bijhouden mag geen extra taak op je to-dolijst worden”, zegt de gedragspsychologe. 

 1. Is karma echt een ‘bitch’? Een filosoof legt uit: “Positiviteit trekt doorgaans ook positiviteit aan”
  PREMIUM

  Is karma echt een ‘bitch’? Een filosoof legt uit: “Positivi­teit trekt doorgaans ook positivi­teit aan”

  Je belazert een dierbare en hopla, je fiets wordt gestolen. Bad karma. Of omgekeerd. Je helpt je buurvrouw om haar boodschappen naar binnen te dragen en krijgt even later een mooi professioneel voorstel in je mailbox. Karma is alomtegenwoordig. Tenminste, dat geloven we toch graag. Filosoof en hoogleraar wijsbegeerte Johan Braeckman over de oorsprong van karma en waarom we er ons zo graag op beroepen. “Het geloof dat een goede daad van nature goede gevolgen zal hebben, en een slechte daad slechte gevolgen, zorgt voor een zekere ­gemoedsrust. Het komt ooit wel in orde, oef.”
 2. Gaat echt iedereen wandelen? Sara Leemans (30) schetst satirisch portret van 3 typische Vlamingen: “Steve en Kaat wandelen niet, ze ‘haaijken’”

  Gaat echt iedereen wandelen? Sara Leemans (30) schetst satirisch portret van 3 typische Vlamingen: “Steve en Kaat wandelen niet, ze ‘haaijken’”

  Sara Leemans van het Instagramaccount ‘Dansaertvlamingen’ steekt de draak met de hippe bewoners van en rond de Brusselse Dansaertstraat. En elke week pleegt ze een satirisch stukje over de Vlaming in NINA. Het thema van deze week: hoe beleeft de fermette-Vlaming, de doorsnee Vlaming en de Dansaertvlaming zijn nu zo geliefde wandelweekend?
 1. Schaam u, bodyshamer! Waarom rekenen we mensen af op hun gewicht?
  PREMIUM

  Schaam u, bodyshamer! Waarom rekenen we mensen af op hun gewicht?

  De voorbije week werden Billie Eilish en Rebel Wilson het slachtoffer van bodyshaming. Het 18-jarige popwonder is volgens sommigen te dik. Wilson krijgt dan weer kritiek omdat ze is afgevallen. Het is, met andere woorden, ook nooit goed. Klinisch psycholoog Annelies Van Den Haute heeft zich gespecialiseerd in bodypositivity en legt uit waarom we mensen genadeloos beoordelen op hun uiterlijk. En vooral: hoe we milder kunnen zijn voor elkaar.
 2. Actrices Halina Reijn, Maaike Neuville en Carice van Houten over tv-serie ‘Red Light’: “We zijn het tegendeel van perfecte vrouwen”

  Actrices Halina Reijn, Maaike Neuville en Carice van Houten over tv-serie ‘Red Light’: “We zijn het tegendeel van perfecte vrouwen”

  Vanaf 4 december is op Streamz de nieuwe VTM-reeks ‘Red Light’ te zien, een zinderende serie tegen de achtergrond van vrouwenhandel en prostitutie. Actrices Halina Reijn (45), Maaike Neuville (37) en Carice van Houten (44) vertolken de drie hoofdpersonages, wiens levens zich plots met elkaar vervlechten. NINA strikte de dames voor een gesprek. “Als je vrouwen alleen als moeder, maagd of hoer op tv ziet, geloof je dat vrouwen alleen een moeder, maagd of hoer kunnen zijn.”
 1. Olifant maakt komaf met ongewenste bezoekers
  Play

  Olifant maakt komaf met ongewenste bezoekers

 2. Heb jij de kerstversiering van het Witte Huis al gezien?
  Play

  Heb jij de kerstver­sie­ring van het Witte Huis al gezien?