Net ­informele contacten verplichten ons om uit onze vertrouwde omgeving te stappen, en die vallen nu weg.
Volledig scherm
PREMIUM
Net ­informele contacten verplichten ons om uit onze vertrouwde omgeving te stappen, en die vallen nu weg. © Getty Images

Maakt corona ons individualistischer? “Het ‘allen tegen één’-gevoel is weg, nu lopen we met een boog rond elkaar”

Nu we stilaan wennen aan de nieuwe anderhalvemetersamenleving, dreigt ook ons doen en denken individualistischer te worden. Hoe komt dat? Wat zijn de gevaren van zo’n bubblebattle? En vooral: hoe doen we het beter? Twee professors in de sociologie aan het woord. “We kunnen met tachtig ­procent de coronamaatregelen perfect opvolgen, maar als twintig procent dat niet doet, dan zitten we met een probleem. Die wetenschap zorgt voor wrevel.”

 1. COLUMN. Lara (34) is zwanger van haar derde kind en ongeneeslijk ziek: “Ik vecht niet meer alleen, ik vecht voor twee”
  PREMIUM

  COLUMN. Lara (34) is zwanger van haar derde kind en ongenees­lijk ziek: “Ik vecht niet meer alleen, ik vecht voor twee”

  Lara Switten is mama van twee, zwanger van een zoontje maar ongeneeslijk ziek. Vanaf vandaag vertelt ze wekelijks in NINA hoe het met haar gaat, nu ze tegelijk haar droom en haar ergste nachtmerrie beleeft. “Hoe kl*te het ook is dat ik me hierop moet voorbereiden: ik bén er nog altijd. Vandaag nog, morgen nog, wellicht binnen een paar maanden ook nog. Intussen maak ik extra veel foto’s, schrijf ik vaker verhalen en brieven. Iemand die bruusk uit het leven getrokken wordt, kan dat niet.”
 2. Styliste Linda Van Waesberge neemt elke ochtend een foto van de zonsopgang: “Ik ben al 10 jaar vrijgezel, maar nooit eenzaam”

  Styliste Linda Van Waesberge neemt elke ochtend een foto van de zonsopgang: “Ik ben al 10 jaar vrijgezel, maar nooit eenzaam”

  Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: Linda Van Waesberge (67), ex-manager van Clouseau en nu styliste voor tal van magazines. Elke dag staat ze rond 5 of 6 uur op – soms zelfs om 4 uur – en geniet ze op haar eentje van de zonsondergang in haar appartement in Raversijde.
 1. Rihanna onder vuur na gebruik van Islamitische teksten in lingerieshow. Marketeer Fatima legt uit waarom haar actie problematisch is
  PREMIUM

  Rihanna onder vuur na gebruik van Islamiti­sche teksten in lingerie­show. Marketeer Fatima legt uit waarom haar actie problema­tisch is

  Diversiteit krijgt eindelijk meer aandacht in de mode. Al gaat het soms nog goed mis. Kijk maar naar Rihanna: de queen van inclusiviteit werkt geregeld samen met modellen in alle maten, gewichten en kleuren, maar ging de mist in door in een lingerieshow fragmenten uit de Islamitische Hadith te gebruiken. En dat wijst volgens consumentenonderzoeker Fatima Llouh op een groter onderliggend probleem. “Je kan geen product maken voor iedereen, zonder samen te werken met een team dat divers genoeg is.”
 1. Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered
  Play

  Vrouw valt in slaap achter het stuur en wordt door agenten uit zinkende auto gered

 2. Morgen vieren de Amerikanen Thanksgiving. Maar wat is dat?
  Play

  Morgen vieren de Amerikanen Thanksgi­ving. Maar wat is dat?