Liefde na de dood: 1 op de 20 Vlamingen verliest partner, helft ervan wordt wel opnieuw verliefd
Tijdens het Allerheiligenweekend denken we allemaal aan geliefden die we verloren zijn. Voor 1 op de 20 Vlamingen is dat een partner, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau iVox in opdracht van JOE, voor het radioprogramma ‘Love, Sex & Drama’. Meer dan de helft van hen zegt dat de overleden partner zou willen dat ze een nieuwe liefde vinden. Bijna de helft van hen doet dat ook.
Delen per e-mail
Een partner verliezen is een zware beproeving. Hoe overleef je het rouwproces? Hoe stel je jezelf open voor een nieuwe liefde? En als je een nieuwe liefde vindt, deel je met die persoon dan je verdriet? Voor 1 op de 20 Vlamingen zijn het courante vragen: zij verloren ooit een geliefde.
Driekwart van hen wist vooraf dat de partner zou komen te sterven. Maar dat maakte het er niet makkelijker op. Slechts de helft van hen (51%) voerde gesprekken met de partner over wat zou gebeuren na zijn of haar dood. Even veel van hen (51%) maakte geen afspraken over financiën.
Aankloppen bij therapeut
Achteraf belanden de achterblijvers bijna altijd in een zwart gat, blijkt uit de cijfers. 84 procent geef aan dat het verlies van de partner het ergste was wat hen ooit kon overkomen. 2 op de 5 Vlamingen spreken liever niet over het verlies met anderen. En een derde (34%) zegt professionele hulp nodig gehad te hebben. Vooral jonge mensen kloppen aan bij een therapeut of psycholoog.
In een poging om hun gedachten te verzetten, stort 43 procent van de achterblijvers zich op het werk, 42 procent zoekt familie op en 31 procent vrienden. Een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk zijn ook welkome afleidingen.
Schuldgevoel
De meeste Vlamingen in een relatie (51%) kunnen zich niet inbeelden dat ze na de dood van hun partner ooit evenveel van iemand anders zouden kunnen houden. Vooral vrouwen en jongeren geloven dat. Bijna driekwart (74%) zou het moeilijk vinden om vanaf ‘nul’ te moeten beginnen met iemand nieuw. 2 op de 5 Vlamingen (37%) zou zich zelfs schuldig voelen tegenover de overleden partner als ze verliefd zouden worden op iemand anders.
Maar wanneer het noodlot toeslaat, slaan de cijfers – gelukkig – om. Meer dan de helft van de Vlamingen die een partner verloren (56%), zegt dat hun overleden partner wilde dat ze een nieuwe liefde zouden vinden. En bijna de helft (49%) van hen vindt ook nieuw liefdesgeluk. Maar de gedachte aan de overleden partner is nooit ver weg. Het merendeel van de Vlamingen (82%) wil met de nieuwe partner kunnen praten over het verlies. En zelfs een derde zou de nieuwe geliefde voorstellen aan de ex-schoonfamilie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tess Uytterhoeven (36), programmamaker van ‘Ooit Vrij’ en ‘Topdokters’: “Lesbisch zijn heeft me veel empathischer gemaakt”
-
PREMIUM
3 mama’s van 2020 getuigen over hun zwangerschap: “Mijn man had corona en kon zelfs niet bij de bevalling zijn. Hartverscheurend”
2020 loopt stilaan op z’n einde. Het was allesbehalve een evident jaar. Al helemaal niet voor vrouwen die in verwachting waren. Voor hen geen uitgebreide babyborrel, geen grootouders die op kraambezoek kunnen komen. En nog erger: geen troostende knuffels van vrienden en familie als het allemaal vreselijk misloopt en je het kindje verliest. Drie vrouwen, Lynn, Maaike en Sophie, delen hun verhaal. “Plots was ik geen mama meer en hij geen papa. Vrienden waren stil, ouders kwamen niet. We waren alleen met ons verdriet.” -
Youfone gaat in april van start in België op netwerk van Proximus
-
-
PREMIUM
Elliot Page out zich als trans persoon en dat is een big deal: “Ik kan niet wachten tot hij genomineerd is voor de Oscars bij de mannen”
-
PREMIUM
Van vrijen met je ex tot vliegen: de betekenis van je dromen volgens een psychotherapeut
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
PREMIUM
Een kindje adopteren, reisbureau openen of Olympische medaille winnen: deze Vlamingen durven groots te dromen voor 2021
1 reactie
Willy Van Craen