Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Levenslessen van Cleopatra en co.: “Feminisme is eindelijk geen vies woord meer”

Feminisme is hot. Dat beweren onder meer Elizabeth Foley & Beth Coates. Dit Brits duo heeft net een boek uitgebracht, waarin ze levenslessen van 50 heroïsche vrouwen verzameld hebben. Zo kunnen we van de Japanse dichteres Akiko Yosano leren hoe we blij moeten zijn met onze boobies, terwijl de Keltische godin Boudicca inspireert om op te komen voor jezelf. Wij zaten neer met de twee schrijfsters.

 1. Uwi, Evi en Kathleen kwamen uit de kast: “Ik maakte het nieuws bekend via Instagram. Zo wist iedereen het, met één klik”
  PREMIUM

  Uwi, Evi en Kathleen kwamen uit de kast: “Ik maakte het nieuws bekend via Instagram. Zo wist iedereen het, met één klik”

  Vandaag, zondag 11 oktober, staat in teken van de Coming-Outdag. Het doel? Overheden wakkerschudden inzake holebi- en transgenderrechten. Benadrukken dat iedereen zichzelf mag zijn. En aandacht schenken aan mensen die openlijk willen uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Uwi, Evi en Kathleen blikken terug op hun ‘uit de kast’-moment, dat zeker niet altijd even eenvoudig was. “Hoewel ik geen fan ben van labels, heb ik eindelijk gevonden waar ik thuishoor en wie ik ben. Dan wil je niet dat mensen dat in vraag stellen. Dan wil je erkenning.”
 1. Zangeres Nikkie van Lierop transformeerde van nachtraaf in een vroege vogel: “Vroeger ging ik slapen om 5 uur, nu word ik op dat uur wakker”

  Zangeres Nikkie van Lierop transfor­meer­de van nachtraaf in een vroege vogel: “Vroeger ging ik slapen om 5 uur, nu word ik op dat uur wakker”

  Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: zangeres en schrijfster Nikkie van Lierop (57). “Ik hou van de stilte net voor de wereld wakker wordt. Zalig. Ik sta op rond vijf uur, half zes, om te beginnen schrijven. Ik zet een koffie, rook een sigaret en begin eraan.”
 2. Is karma echt een ‘bitch’? Een filosoof legt uit: “Positiviteit trekt doorgaans ook positiviteit aan”
  PREMIUM

  Is karma echt een ‘bitch’? Een filosoof legt uit: “Positivi­teit trekt doorgaans ook positivi­teit aan”

  Je belazert een dierbare en hopla, je fiets wordt gestolen. Bad karma. Of omgekeerd. Je helpt je buurvrouw om haar boodschappen naar binnen te dragen en krijgt even later een mooi professioneel voorstel in je mailbox. Karma is alomtegenwoordig. Tenminste, dat geloven we toch graag. Filosoof en hoogleraar wijsbegeerte Johan Braeckman over de oorsprong van karma en waarom we er ons zo graag op beroepen. “Het geloof dat een goede daad van nature goede gevolgen zal hebben, en een slechte daad slechte gevolgen, zorgt voor een zekere ­gemoedsrust. Het komt ooit wel in orde, oef.”