Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Leerkracht Elke introduceert het vak ‘Emotionele intelligentie’. “Een student met meer zelfkennis is succesvoller”

Goed GevoelLeerkracht Elke Keersmaekers miste op school een vak over emotionele intelligentie, dus besliste ze om zelf een cursus in elkaar te boksen. Ondertussen schreef ze ook een boek over het thema. “Sommige zeer intelligente leerlingen slagen er niet in om een universitair diploma te behalen, ondanks hun sterke cognitieve vaardigheden. Dat heeft te maken met een gebrek aan zelfbeheersing en discipline.” We vroegen haar om een woordje uitleg én haar meest praktische tips voor jongeren en hun ouders. 

 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  2

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 2. In China krijgen jongeren 3 uur gametijd per week. Goed idee of kan het anders? Verslavingsexpert legt uit
  PREMIUM

  In China krijgen jongeren 3 uur gametijd per week. Goed idee of kan het anders? Versla­vings­ex­pert legt uit

  In China gelden nieuwe regels rond gamegebruik voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar. Niet meer dan drie uur per week, en alleen in het weekend. De regels kwamen er uit bezorgdheid over gameverslaving. Maar is dat wel zo’n slim idee, en kan je het op een zachtere manier aanpakken? Klinisch psycholoog Paul Van Deun deelt een handig stappenplan om je kind te ondersteunen met schermtijd. “Als een kind uren zit te gamen, vinden ouders dat vreselijk. Nochtans is het spel belangrijk voor je tiener.”
 3. Hoogbegaafde Jacotte en Gitte over de studierichting speciaal voor hoogbegaafde tieners: “Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren”

  Hoogbegaaf­de Jacotte en Gitte over de studierich­ting speciaal voor hoogbegaaf­de tieners: “Hopelijk ligt de nadruk niet te hard op presteren”

  “‘Je bent slim, dus je kan het wel op je eentje’, dachten mijn leerkrachten. Ondertussen haalde ik op studeervakken steeds slechtere punten. En toch kreeg ik geen ondersteuning.” Jacotte (28) en Gitte (36) zijn hoogbegaafd. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, maakte dat hun schoolcarrière niet bepaald makkelijker. Wat vinden zij ervan dat ons land vanaf dit schooljaar een speciale studierichting voor hoogbegaafde tieners heeft? “Ik was altijd een makkelijk doelwit voor pestkoppen.”