Klinkt een maand zonder alcohol te drastisch? Deze 6 tips maken het makkelijker om te minderen
Sinds de lockdown werd alcohol meer dan ooit onze teddybeer. Op 1 februari start Tournée Minérale, het uitgelezen moment voor veel Vlamingen om aan zichzelf te bewijzen dat ze best wel zonder kunnen. Voor een maandje ten minste. Klinkt voor jou het idee van de volle 28 dagen zonder alcohol wat te drastisch, of zelfs onrealistisch? Deze tips van Ruby Warrington, auteur van het boek ‘Sober Curious’, kunnen je alvast helpen met minderen.
Delen per e-mail
“Ik kom uit een generatie die opgroeide met Sex and the City en grote drinkers zoals Kate Moss. Als je als vrouw zoveel kon drinken als mannen, werd je gezien als een goede feministe”, vertelt Warrington. “Ik heb dan ook nooit beweerd dat ik zou stoppen met drinken, want dat zou ronduit belachelijk zijn en niet haalbaar", aldus Warrington. Herken jij jezelf in deze uitspraak? Deze tips uit haar boek ‘Sober Curious’ kunnen je helpen om vaker nee te zeggen tegen alcohol.
1. Beschouw jezelf als iemand die niet drinkt
Begin jezelf te zien als iemand die niet drinkt, zodat dat je nieuwe standaard wordt. En wees je heel bewust van de momenten dat je er voor kiést om te drinken. Zo ga je nadenken over of en waarom je op dat moment wilt drinken, in plaats van klakkeloos een glas aan te nemen bij elke gelegenheid dat het sociaal aanvaard is. Op den duur zal je zo vanzelf minder (frequent) drinken.
2. Beschouw alcohol als drugs
Pas als je twee of drie maanden niet drinkt, besef je hoe sterk alcohol is. Niet van plan zo lang te stoppen? Geloof ons maar op ons woord. Een slokje alcohol verandert je hele gemoedstoestand. Alcohol is een krachtig psychoactief middel en er moet even voorzichtig mee worden omgesprongen als met andere drugs. In het rijtje van meest verslavende middelen staat het achter heroïne, cocaïne en crystal meth of speed, maar nog voor tabak. Door hier meer bij stil te staan, zal je sneller geneigd zijn eens een glaasje (of acht) af te slaan, al hoef je daarom nog niet voor altijd te stoppen met drinken.
3. Uitgaan kan nog steeds leuk zijn
Wanneer het weer mag, natuurlijk. Het is niet omdat je niet drinkt, dat een avondje onder vrienden saai hoeft te zijn. Het helpt natuurlijk altijd als er nog mensen bij je zijn die niet drinken, maar het kan erg vermakelijk zijn om mensen rond je te hebben die onder invloed zijn. Tot op een bepaald niveau, uiteraard. Probeer ook geen excuses te geven aan je vrienden voor het feit dat je niet drinkt. Zeg gewoon: ‘Ik drink niet’. Punt.
En maak tijd om te ontdekken welke activiteiten je leuk vind om nuchter te doen, zoals brunchen, wandelen, creatief bezig zijn of bewegen. Geniet met volle teugen van het feit dat je ‘s avonds kan uitgaan én de dag erna met nieuwe energie aan je dag kan beginnen, in plaats van de gewoonlijke kater.
4. Je relaties zullen beter worden
In zekere zin gebruiken we alcohol allemaal als sneltoets/shortcut om ons verbonden te voelen. Met een glaasje op worden we allemaal wat loslippiger, wat vaak voor interessante gesprekken zorgt. Je zal echter merken dat de conversaties des te dieper worden wanneer je de moeite doet om dat soort gesprekken nuchter aan te gaan. Door te minderen of stoppen met alcohol zal je verbondenheid met je partner en vrienden meer betekenis krijgen, of zij nu drinken of niet.
5. Kijk uit naar ochtenden
Een van de grootste nadelen van drinken is het feit dat je je ‘s ochtends groggy voelt. Er bestaat trouwens ook zoiets als een emotionele kater, waardoor je de dag erna meer last hebt van angst, depressieve gevoelens, moeheid, apathie en een gebrek aan zelfvertrouwen ervaart. Veel mensen een tijdje niet drinken beseffen dat het merendeel van die gevoelens vaak te wijten is aan hun drinkgewoonten.
Door je alcoholgebruik te beperken, haal je meer uit je ochtenden en voorkom je de gevreesde katers.
6. Monitor jezelf slokje per slokje
Hoe meer je drinkt, hoe moeilijker het wordt om te stoppen met drinken. Na ongeveer twee drankjes verandert je inschattingsvermogen al. Probeer, als je dan toch drinkt, na elk slokje dat je neemt na te gaan hoe je je voelt. Deze tip klinkt misschien gek, maar op die manier sta je meer stil met de veranderingen die je doormaakt eens je begint te drinken, zoals gevoelens van vermoeidheid of minder goed kunnen communiceren. En zal je ook aanvoelen wanneer het tijd wordt om te stoppen wil je een kater te voorkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. De eerste vrouwelijke decaan van de Vlerick Business School Marion Debruyne (48): “Ooit was ik hier zelf een verlegen studentje”
Ze schopte het van studente tot decaan. Als eerste vrouw ooit leidt Marion Debruyne de Vlerick Business School, waar de Marc Couckes en Bart Verhaeghes dezer wereld de stiel leerden. Thuis heeft ze met haar echtgenoot en twee zonen drie mannen onder de vleugels. “Het zijn veel bordjes om in de lucht te houden. En soms knalt er al eens eentje tegen de grond.” -
“Een tijdlang kon ik niet luisteren naar muziek omdat het me te droevig maakte”. Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers blikt terug op een pittig coronajaar
Het is de Week van de Belgische Muziek. Het uitgelezen moment voor een portie girl talk met een Belgische muzikante. Vandaag: Lara Chedraoui (36), de frontvrouw van Intergalactic Lovers. Ze werd in april geveld door corona en is nog steeds niet volledig de oude. “Als ik in de studio een lied moet zingen, sta ik na enkele minuten te hijgen van ik kan niet meer.” Een gesprek over identiteitscrisissen, een helse revalidatie en een muziekcarrière on hold. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
-
Journalist Evelien over haar ingrijpende ontdekkingstocht: “Als ‘dragking’ genas ik van mijn trauma’s en liefdesverdriet”
Dragqueens kent iedereen, maar je leest het goed: we verdiepen ons dit keer in ‘dragkings’. Verschillende gebeurtenissen hebben de ontdekkingstocht van journaliste Evelien Delgouffe in gang gezet. Een liefdesbreuk, ongewenste intimiteiten en Beyoncé. Allen hebben ze ertoe geleid dat ze haar vrouwelijkheid te gepasten tijde aan de kant zet en op zoek gaat naar antwoorden. “Van dragkings wordt vaak gedacht dat ze louter een karikatuur van de man uitbeelden. Maar het gaat zoveel dieper.” -
PREMIUM
COLUMN. Lara (34), mama van 3, strijdt tegen kanker: “Ik ben ziek én ik zie er goed uit, en dat kan prima naast elkaar bestaan”
-
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
PREMIUM
Mentale zorg wordt broodnodig, maar wachttijden zijn ellenlang: “Zelfs voor een suïcidale jongere is er nergens plaats”
Terwijl corona verder woedt, gaan steeds meer alarmsignalen af. Want het aantal Belgen met mentale problemen neemt toe, maar onze mentale zorg kan niet volgen. Dat kan het al een hele tijd niet: hulpbehoevende jongeren en volwassen kwamen al voor de pandemie op lange wachtlijsten terecht. Met het gevolg dat hun problemen verergeren of ze elders suboptimale hulp zoeken. “Zelfs voor een ernstig suïdale jongere is er nergens plaats. ‘Probeer volgende week nog eens’, krijgt dat gezin te horen.”