Kan jij nog volgen? Emojipedia legt haarfijn uit welke emoji’s passé zijn en wat een verjaardagstaart écht betekent
Meer dan ooit communiceren we via teksten op schermen. Daarbij zijn emoji’s de perfecte compensatie voor het gebrek aan lichaamstaal en intonatie. Op voorwaarde dat je de icoontjes juist gebruikt. Dat het lachend kakske voor geluk staat en de aubergine niet zo onschuldig is als ze lijkt, weten we. Maar had jij door dat een verjaardagstaart een schunnige subtekst heeft en dat een clown géén compliment is?
Delen per e-mail
Sinds de komst van smartphones en digitale berichten hebben emoji’s de wereld veroverd. De verzameling smileys, poppetjes en kleine tekeningen lijken simpel, maar je kan er de plank flink mee misslaan. Zowel jong als oud gebruikt de emoji’s, en dat kan leiden tot andere betekenissen, interpretatieverschillen en misverstanden. Daarom heeft Emojipedia (jawel, dé referentiesite voor emoji’s) een gids uitgebracht. Een soort van emoji-woordenboek waarin uitgelegd wordt hoe de jeugd de symbolen gebruikt op TikTok.
😂is voor boomers
Een van de meest verhelderende inzichten? Jarenlang was de smiley die tranen met tuiten lacht superpopulair. Intussen is hij helemaal passé. “Deze emoji is voor boomers. Ofwel: iedereen ouder dan 35", zo staat te lezen op de site. Hetzelfde geldt voor de variant die over de grond rolt én traantjes laat door te lachen: 🤣. Wie deze gebruikt, is niet meer mee.
Hoe kan je dan wél aangeven dat je iets grappig vindt? Met een doodshoofd. Hippe vogels gebruiken dus 💀 in plaats van 😂. Hiermee wil je eigenlijk zeggen: ‘Dit was hilarisch. Ik kan niet meer en heb me doodgelachen’.
Up and coming
Emojipedia lijst daarnaast nog enkele andere emoji’s op die veelgebruikt en opkomend zijn op TikTok.
• De clown: 🤡. Deze wordt gebruikt om iemand te beschrijven als egoïstisch of dom, en komt meermaals voor onder video’s van mensen die zich idioot gedragen.
• De verjaardagstaart: 🎂. Dit is een alternatief voor de perzik ( 🍑) en betekent zoveel als kont.
• Luid wenend gezichtje: 😭. Oorspronkelijk drukte deze emoji groot verdriet uit, maar ondertussen past hij bij alle hevige emoties. Zelfs bij héél hard lachen.
• 👁👄👁: Dit opeenvolgend trio drukt uit dat iemand verbaasd en geboeid is door iets. Niet te verwarren met de andere oogjes ( 👀). Die duiden op flirterig gedrag.
• De pannenkoeken: 🥞. Omdat we nog niet genoeg etenswaren hebben die symbool staan voor onze derrière. Al worden de pannenkoeken vooral gebruikt om een ‘platte poep’ uit te beelden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGoed Gevoel
“Niet weglachen, niet terugkaatsen”: zo neem je complimenten het best in ontvangst op Complimentendag
Op 1 maart is het Complimentendag. De dag bij uitstek om complimentjes te krijgen en ermee rond te strooien als was het confetti. Of ben jij zo iemand die complimentjes steeds afwimpelt à la ‘Ach, ‘t was een soldeke’? En wat zegt dat over jezelf? Klinisch psychologe Lynn Jespers legt uit waarom we zo vaak stuntelen met lof en hoe we het met plezier in ontvangst kunnen nemen. “Meteen een compliment terugkaatsen komt geforceerd over.” -
PREMIUM
Waarom we vriendschappen laten verwateren na 1 jaar corona. Sociaal psychologen: “Wat ons te veel inspanning vraagt, overleeft niet”
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
-
Internationale en Belgische mode-influencers lanceren #StopAsianHate: “Ik was gechoqueerd toen ik zag hoe een Thaise opa op straat werd geduwd”
Sinds de pandemie is racisme en discriminatie fel toegenomen. Niet in het minst geweld en haat tegen mensen van Aziatische afkomst. Wereldwijd gebruiken designers, influencers en bekende gezichten op sociale media nu de hashtag #StopAsianHate om persoonlijke ervaringen te delen en aandacht te vragen voor de problematiek. Ook de Belgische modeblogger Monica Ho doet mee. -
Je favoriete plant zegt meer over je dan je denkt, volgens de satirische Sara Leemans: “De Dansaert-plant komt voort uit een stekje en iedereen krijgt dit te horen”
Sara Leemans van het Instagramaccount ‘Dansaertvlamingen’ schrijft in NINA elke week satirische stukjes over álle Vlamingen. Ze steekt zowel de draak met de doorsnee-Vlaming als met de fermettebewoner en de inwijkelingen van hippe straten zoals de Brusselse Dansaertstraat. Een kwestie van onszelf wat te relativeren. Thema deze week: onze kamerplanten. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips.