Joppe De Campeneere.
Volledig scherm
PREMIUM
Joppe De Campeneere. © Zalando

Joppe De Campeneere (23) is noch man, noch vrouw. ‘Topdokter’ Piet Hoebeke: “Geslacht en gender zijn niet zwart-wit. Voor niemand van ons”

Vandaag is het de Internationale dag voor non-binaire mensen. Een dag om stil te staan bij een grote groep die zich niet identificeert als man of vrouw, want het is echt niet zo dat er maar twee genders zijn. De realiteit is complexer, bevestigt ‘Topdokter’ en professor urologie Piet Hoebeke. “Bij elk van ons staan de knopjes op het ‘mengpaneel’ van gender en geslacht anders.” En elk van ons heeft baat bij zo’n diverser wereldbeeld, zegt Joppe De Campeneere, die* non-binair is. “Vasthouden aan de hokjes van man en vrouw geeft nadelen voor iedereen. Zelfs voor de stoerste, meest mannelijke man.”

 1. 

Millennials verheerlijkten workaholic ‘girlboss’, maar Gen Z kijkt op naar aan wellness verslaafde ‘that girl’. Prof: “Nadruk ligt vooral op individualisme”

  Millen­n­ials verheer­lijk­ten workaholic ‘girlboss’, maar Gen Z kijkt op naar aan wellness verslaafde ‘that girl’. Prof: “Nadruk ligt vooral op individua­lis­me”

  Herinner je je de ‘girlboss’ nog? Die term werd door Gen Z in een nieuw jasje gestoken en ‘that girl’ gedoopt, met een hashtag die al meer dan 639 miljoen keer bekeken is. Een exacte definitie voor ‘that girl’ (vrij vertaald ‘dát ene meisje’) is er niet, maar het heeft alles te maken met je leven perfect op orde hebben. Is het idealiseren van die levensstijl wel zo’n gezonde tendens? Twee professoren aan het woord: “Nadruk ligt vooral op individualisme.”
 2. 37 bekende LGBTQ+-mensen aan het woord: “Zwijg niet als je homohaat ziet”
  PREMIUM

  37 bekende LG­BTQ+-men­sen aan het woord: “Zwijg niet als je homohaat ziet”

  De brutale moord op een homoseksuele man maakt emoties los. Niet in het minst bij de holebigemeenschap zelf. Van ernstig geweld bleven deze 37 personen gespaard, maar brutale woorden, scheve blikken en grapjes zijn wel dagelijks hun deel. De een legt er zich bij neer, de ander revolteert, maar allemaal willen ze hetzelfde: respect. Liefde. Een mooie toekomst. Voor elkeen die nu nog uit de kast kruipt. Dit is hun verhaal en hun boodschap.