Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Keira Burton via Pexels

“Je moet pas ongerust zijn als niemand over je praat.” Socioloog brengt de functies van roddelen in kaart

“In een samenleving praten mensen voortdurend met elkaar, over elkaar.” Roddelen: een guilty pleasure voor de ene, fanatiek verworpen door de ander. Voor socioloog Rinus Feddes vormde het dan weer jarenlang hét onderwerp van zijn onderzoek. De expert weet ons te vertellen waarom we roddelen, wanneer het te ver gaat, of werkelijk iedereen roddelt én of het cliché dat vrouwen vaker roddelen klopt. “Roddelen is vocaal vlooien: zo bakenen mensen de groep af."  

 1. COLUMN. Sara Leemans schrijft over 33-jarige single Hanne: “Tegenwoordig bestaat er zelfs een forum ‘Am I the asshole?’”

  COLUMN. Sara Leemans schrijft over 33-jarige single Hanne: “Tegenwoor­dig bestaat er zelfs een forum ‘Am I the asshole?’”

  De 33-jarige single Hanne, het alter ego van Sara Leemans, piekert over wie in moeilijke situaties nu die grote klootzak is en wie niet. Goede vrienden durven zeggen dat jij dat was en dat je sorry moet zeggen, maar alles blijft verdacht subjectief, vindt Hanne. “Ik heb nood aan een soort van autoriteit. Een soort bureau dat objectief weet wat juist is en wat niet. Simpel. Zwart-wit.”
 2. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 3. Acteur en muzikant Wim Willaert: “Mijn ex-vrouw en ik hebben nooit een kwaad woord over elkaar gezegd tegen de kinderen”

  Acteur en muzikant Wim Willaert: “Mijn ex-vrouw en ik hebben nooit een kwaad woord over elkaar gezegd tegen de kinderen”

  “Ik ga nog altijd graag uit, maar sinds ik door ‘Eigen Kweek’ bekend ben geworden, is dat toch minder.” Nachtraaf of vroege vogel? Acteur Wim Willaert (54)is zonder twijfel het eerste. Hij houdt van wilde nachten tot de zon opkomt. Maar hij is ook een familieman die de rust opzoekt, hoewel hij en de moeder van zijn kinderen gescheiden zijn. “Mensen zouden nooit mogen trouwen. Volgens mij houdt niet getrouwd zijn een relatie frisser.”
 4. “Pieker niet over obstakels, richt je op wat je wil”: psychotherapeut geeft advies om je geluksgevoel, zelfs in coronatijden, te vergroten
  PREMIUM

  “Pieker niet over obstakels, richt je op wat je wil”: psychothe­ra­peut geeft advies om je geluksge­voel, zelfs in coronatij­den, te vergroten

  Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: coach en psychotherapeut Joost Vanhove (61). Na 25 jaar onderzoek is hij erin geslaagd antwoord te geven op de vraag: hoe doe je dat precies, gelukkig zijn? En als je het niet bent, hoe kan je het dan worden? Maak vandaag, op de Internationale Dag van het Geluk, kennis met de Geluksmeter. “Geluk moet je niet te nadrukkelijk najagen. Het kan vluchtig zijn en momentaan.”