Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Thinkstock

Januari is de maand van de meeste echtscheidingen: dit veroorzaakt die definitieve breuk

Koen en Valerie zijn niet alleen: in januari pieken de echtscheidingsstatistieken elk jaar. Hoe komt het dat we uit elkaar gaan en wat zijn de voornaamste redenen? We onderzochten het in deze vierdelige reeks. “Twintig jaar ellende uitzitten met het idee: als we zeventig zijn, zullen we weer gelukkig zijn, is voorbij.” 

 1. Zowel jonge mannen als vrouwen minstens één keer seksueel geïntimideerd op het werk het voorbije jaar

  Zowel jonge mannen als vrouwen minstens één keer seksueel geïntimi­deerd op het werk het voorbije jaar

  Negen procent van de Belgische vrouwen en vier procent van de mannen ervaarde al seksuele intimidatie op het werk. Opvallend: jongeren lijken een makkelijker doelwit. Zowel mannen (10 procent) als vrouwen (7 procent) onder de 25 jaar gaven aan zich het afgelopen jaar minstens één keer seksueel geïntimideerd te hebben gevoeld. Dat blijkt uit de nationale seksisme-enquête ‘#Youtoo?’ van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.
 2. Scheiden is een emotionele lijdensweg, maar je kan de financiële schade beperkt houden
  PREMIUM

  Scheiden is een emotionele lijdensweg, maar je kan de financiële schade beperkt houden

  In de Netflix-film ‘Marriage Story’ wordt het koppel Charlie (Adam Driver) en Nicole (Scarlett Johansson) gevolgd tijdens hun echtscheidingsprocedure en het getrouwtrek om de voogdij. Dat dat een realistisch verhaal is, blijkt uit de cijfers van het aantal echtscheidingen vorig jaar in ons land: 23.135 koppels gingen uit elkaar. Ook financieel is een echtscheiding vaak een beproeving. Aan welke kosten mag je je verwachten? Onze financieel expert maakt de berekening.