Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Thinkstock

Januari is de maand van de meeste echtscheidingen: dit veroorzaakt die definitieve breuk

Koen en Valerie zijn niet alleen: in januari pieken de echtscheidingsstatistieken elk jaar. Hoe komt het dat we uit elkaar gaan en wat zijn de voornaamste redenen? We onderzochten het in deze vierdelige reeks. “Twintig jaar ellende uitzitten met het idee: als we zeventig zijn, zullen we weer gelukkig zijn, is voorbij.” 

 1. Scheiden is een emotionele lijdensweg, maar je kan de financiële schade beperkt houden
  PREMIUM

  Scheiden is een emotionele lijdensweg, maar je kan de financiële schade beperkt houden

  In de Netflix-film ‘Marriage Story’ wordt het koppel Charlie (Adam Driver) en Nicole (Scarlett Johansson) gevolgd tijdens hun echtscheidingsprocedure en het getrouwtrek om de voogdij. Dat dat een realistisch verhaal is, blijkt uit de cijfers van het aantal echtscheidingen vorig jaar in ons land: 23.135 koppels gingen uit elkaar. Ook financieel is een echtscheiding vaak een beproeving. Aan welke kosten mag je je verwachten? Onze financieel expert maakt de berekening.
 2. “Die blouse zit slecht, de maten kloppen nooit en dat stofje is irritant.” Juliette (5), Margo (12), Ben (16) en Britt (18) over hun uniform
  PREMIUM

  “Die blouse zit slecht, de maten kloppen nooit en dat stofje is irritant.” Juliette (5), Margo (12), Ben (16) en Britt (18) over hun uniform

  ‘Mama, wat moet ik aandoen?’ Het is een vraag die deze kinderen niet snel zullen stellen: ze moeten elke dag in uniform naar school. Gemakkelijk, want geen keuzestress voor de kleerkast, of een regel uit het oertijdperk? We vroegen het aan een kleuter, enkele tieners én een pedagoog. “Diepgaande gesprekken zijn waardevoller dan simplistisch te zeggen: ‘we zijn allemaal gelijk, want we dragen hetzelfde uniform’.”