Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Unsplash

“Ja lap. Ik heb één dag vakantie en dan regent het!” Psycholoog Filip Raes legt uit waarom we graag klagen

Als we iets hebben gedaan de afgelopen maanden, dan is het wel klagen en zagen over corona. Zal het einde van de pandemie dan ook het einde van ons geklaag betekenen? Helaas niet, denkt klinisch psycholoog Filip Raes. Want wij, mensen, klagen graag. Maar dat is niet erg, zegt de psycholoog. Want onze voorliefde voor negativiteit hélpt ons ook. Wat maakt klagen zo leuk? En hoe komt het dat we zoveel oog hebben voor het negatieve? “Een beetje doemdenken, piekeren, klagen, roddelen: het heeft allemaal zijn voordelen.” 

5 reacties

 • Wannes Van De Velde

  3 weken geleden
  Hoe beter men het heeft hoe meer men klaagt en zaagt.
 • Patrick Van puymbroeck

  3 weken geleden
  Ik klaag of zaag vrij zelden 😁 brengt ook niks op
 • Joris Claes

  4 weken geleden
  Er zijn erger dingen. Zoals geen verlof hebben en de zon die vollebak schijnt en je moet in een fabriek werken waar het veel te warm is.
 • Paul Boutsen

  4 weken geleden
  Hier maken ze er wel een sport van om op straffe van verlies van subsidies door Vivaldi elke vorm van terechtwijzing van de regering of van bepaalde soorten mensen in onze samenleving weg gecensureerd te worden.
 • Patrick Duyck

  4 weken geleden
  Compassie zoeken,
 1. De sleutel tot een beter humeur volgens Veerle Dobbelaere : “Ik had vroeger een pittig ochtendhumeur”

  De sleutel tot een beter humeur volgens Veerle Dobbelaere : “Ik had vroeger een pittig ochtendhu­meur”

  Maandaghumeur. Ochtendhumeur. Coronahumeur. Ze klinken niet allemaal even echt, maar zo voelen ze wel. Want ja, we vallen allemaal weleens ten prooi aan een slecht humeur. Genoeg daarvan, vindt Veerle Dobbelaere (53). De actrice en life- en mental coach gelooft heilig dat we zélf ons humeur in handen kunnen nemen. Morgen, dinsdag 18 mei, vertelt ze tijdens een Instagram Live hoe je dat doet. “Geef de controle over je geluksgevoel niet af.”