Introvert? Deze tips maken de feestdagen draaglijker
De feestjes, de cadeaus, de eindeloze familiebezoeken: als je introvert bent, word je waarschijnlijk niet dolgelukkig van de feestdagen. Maar dat betekent niet dat jij je tot januari in een donker hoekje verstoppen. Met deze tips overleef ook jij komende periode.
Delen per e-mail
Neen, je hoeft geen mensenhater te zijn of als een kluizenaar te leven om jezelf als een introvert te beschouwen. Voor mensen met introverte karaktertrekken kunnen de feestdagen een ware hel zijn. De geforceerde blijheid, de smalltalk, constant feestjes en mensen over de vloer: je zou voor minder in de zetel onder een dekentje willen wegduiken.
Breekt bij jou ook spontaan het angstzweet uit wanneer je aan de komende eindejaarsperiode denkt? Dan hebben wij enkele tips voor jou die de komende weken wat draaglijker kunnen maken.
1. Bereid enkele open vragen voor
Probeer een aantal open vragen te bedenken die anderen aan het praten zetten. Zo krijgen zij de verantwoordelijk om het gesprek te voeren. En laten we eerlijk zijn: de meeste mensen praten graag over zichzelf. Probeer na te denken over je eigen antwoorden zodat je niet dichtklapt op het moment zelf.
2. Bied je hulp aan
Of je nu meehelpt de tafel te dekken, het voorgerecht voor te bereiden of de afwas te doen: het aanbieden van je hulp zorgt ervoor dat je de kerstdrukte even kan ontvluchten en niet met het gevoel blijft zitten alsof je een gesprek moet starten. Bovendien maak je jezelf gegarandeerd populair bij de gastvrouw.
3. Beslis wanneer je weggaat voordat je aankomt
Als je een leuke tijd beleeft, moet je natuurlijk niet weggaan, maar jezelf een tijdstip geven om door te gaan kan rustgevend werken. Probeer te vermijden om mee te rijden met vrienden of familie, zodat je niet op hen hoeft te rekenen om naar huis te gaan.
4. Ga op zoek naar extraverte mensen
Misschien neig je intuïtief naar mensen zoals jij. Toch is het een pak veiliger om extraverte mensen op te zoeken tijdens de feestdiners. Zij staan graag in de schijnwerpers en dragen maar al te graag de conversaties.
5. Draag iets comfortabels
Dat geldt voor iedereen, maar vooral introverte mensen. Gebruik de feestdagen niet om je nieuwe jurk of torenhoge hakken te showen.
6. Drink niet te veel
Een paar glazen wijn kan je iets losser maken, maar als je te veel overcompenseert en je extravert begint te gedragen, zou je de volgende dag weleens heel veel spijt kunnen hebben.
7. Hang rond bij de kinderen
Kinderen bevinden zich meestal helemaal in hun eigen wereld waardoor ze het zelfs niet doorhebben of niets kan schelen dat jij iets onhandig zegt. Bovendien vinden zij het gewoon ook leuk wanneer er een volwassene op een feestje spontaan interesse toont in hun tekening of spel.
8. Weet dat je niet alleen bent
Je bent zeker en vast niet de enige introvert op het feestje. Wist je dat één derde tot de helft van de bevolking zichzelf als introvert beschrijft? Er is vast nog iemand anders op het feestje die het wat moeilijk heeft. Die wetenschap alleen al kan je wat troost bieden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
PREMIUM
Aan taaafel! Communicatiewetenschapper houdt pleidooi voor samen eten: “Dat moet je leren als kind”
-
Therapie blijft voor veel Belgen onbetaalbaar, met zware gevolgen. Evelien (30): “Ik krijg 120 euro per jaar terugbetaald. Daar ben ik 1 maand mee geholpen”
Onze mentale gezondheid is belangrijker dan ooit. Maar terwijl we nieuwsberichten lezen over jongeren die massaal in de put zitten of burn-outs die de pan uit rijzen, blijft therapie onmenselijk duur. Zo’n 55 euro om een uurtje te praten met een psycholoog? Toch maar niet, denken we dan. Of we kunnen niet anders en betalen ons blauw. Evelien Chiau (30) betaalt al tien jaar therapie en vertelt hoe die financiële last alles nog zwaarder maakt. “Onze overheid ziet mensen lijden en zelfmoordcijfers stijgen. Waarom grijpt ze niet in?”, vraagt ze zich af. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro treedt haar bij. “Een psycholoog moet veel toegankelijker worden.” -
-
Vanavond kan erg zeldzaam astrologisch fenomeen voor meer intuïtie en levendige dromen zorgen
Saturnus en Jupiter zullen vanavond op één lijn staan. De laatste keer dat de twee planeten even dicht bij elkaar stonden, was zo’n 400 jaar geleden. Noem het dus gerust een uiterst zeldzame gebeurtenis. Wij vroegen aan astrologe Nele Costers wat - als je erin gelooft - ze voor ons kan betekenen. “Dit is het perfecte moment om goede voornemens te maken.” -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
PREMIUM
COLUMN. Lara (34) is zwanger van haar derde kind en ongeneeslijk ziek: “Het bezoek aan het ziekenhuis is een rollercoaster, zonder gieren en brullen”
0 reacties