Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © thinkstock

“Ik had een geslachtsorgaan verwacht waarmee ik iets kon doen”: transgenders over de strijd na de operatie

De succesverhalen van bekende transgenders als Bo Van Spilbeeck en Sam Bettens geven steeds meer mensen moed om de stap te wagen naar een geslachtsverandering. De praktijk blijkt weerbarstiger: vaak gaat zo’n transitie gepaard met fysieke complicaties, mentale sores, discriminatie op het werk of afkerige familieleden. We spraken met vijf transgenders: “In één dag tijd had ik borsten en een vagina. Ik vroeg me af: is dit het nu?”

12 reacties

 • Carlos Simonis

  1 jaar geleden
  Ik kan niet kijken in het hoofd van iemand die bv een vrouw is maar die zich niet thuis voelt in haar lichaam en visa versa. Buitenstaanders hebben altijd makkelijk oordelen, staan gelijk klaar met hun meningen, alsof deze mensen het voor de lol doen.
 • Robin Verheyden

  1 jaar geleden
  Het begint - mede door de media die er qua kijk- en leescijfers goede resultaten mee behalen - op een soort reclame campagne te gelijken. Het is bijna wachten op zoiets als : "Zet nu de stap. Deze maand operatie aan halve prijs." Het heeft wel altijd bestaan en het is zeker geen oordeel over die mensen als mens, maar om er een campagne voor op te zetten dat het de natuurlijke gang van zaken is, dat gaat me toch iets te ver.
 • Francinne Declerque

  1 jaar geleden
  Als je wat zoekt kan je de resultaten online terugvinden, sommige mannen zijn succesvol omgebouwd vanonder evenwel moet je dagelijks onderaan alles nabehandelen. Omgekeerd de penissen Die geconstrueerd werden is nooit een succes, dat lijkt net iets te complex.
 • Albert Jacobs

  1 jaar geleden
  Moest het niet terugbetaald worden door het ziekenfonds zouden er veel het niet laten uitvoeren en trouwens waarom de duurdere medicatie niet geven aan mensen die het nodig hebben in plaats van aan die niet levens dreigende operaties
 • Ronny Cuypers

  1 jaar geleden
  Geen enkele vrouw is 100% vrouw en geen enkele man is 100% man. De kunst is om te leven met wat je gekregen hebt en wat je bent ipv een onbereikbaar ideaal na te streven.
 1. "Shame on you", voetbalsupporters uiten ongenoegen over Super League
  Play

  "Shame on you", voetbalsup­por­ters uiten ongenoegen over Super League

 2. Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw
  Play

  Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw