Hoe (niet) te reageren als je vriendin een miskraam krijgt
Niet iedereen kiest ervoor om bekend te maken dat ze een miskraam heeft gehad. Meestal omdat ze nog niet hebben aangekondigd dat ze zwanger waren in de eerste plaats, soms ook omdat het verdriet te diep is om te delen. Andere vrouwen kiezen een andere aanpak en delen alle lief en leed. Maar hoe reageer je daarop als vriendin? Vijf dingen die je wél, en vijf dingen die je beter niet zegt, volgens moeders die zelf miskramen gehad hebben.
Delen per e-mail
1) Zeg wel: iets
Negeer de kwestie niet: stel vragen, en neem geen genoegen met een 'goed' of 'vaag' antwoord. Weet je niet wat te zeggen? Een knuffel, samen huilen, of zeggen: ik weet echt niet wat te zeggen, kan al volstaan.
2) Zeg niet: "Dat gebeurt om een reden"
Miskramen zijn meestal een gevolg van een 'fout ontwerp': de foetus blijkt niet levensvatbaar en dus breekt het lichaam zelf de zwangerschap af. Die wetenschappelijk-afstandelijke verklaring volstaat niet bij een rouwproces. Dat wil je (in het begin toch) niet horen, vooral niet omdat het het schuldgevoel vergroot: jouw genen, en jouw lichaam kunnen 'het' niet.
3) Wel: De baby was geliefd
Herinner je vriendin aan het feit dat de baby speciaal en geliefd was. Baby's die later in de zwangerschap sterven, hadden misschien al een naam: gebruik deze om te helpen herinneren dat het om een person ging, en niet om een abstract idee.
4) Niet: "Je kan gewoon een andere baby krijgen"
Niet onwaar, maar als het verlies recent is, is dat niet altijd bovenaan de lijst. De verloren baby had vaak als dromen meegekregen, en samen met het verlies van de baby wordt ook gerouwd om het verlies van hoop en dromen. "Behandel een miskraam alsof een kind verloren is", adviseert een moeder.
5) Wel: Luister
Luister gewoon (opnieuw en opnieuw, en opnieuw) na het verhaal, de emoties, de wanhoop, het ongeloof. Luister, en steun. De vraag 'waarom' zal veel terugkomen, maar dat is geen vraag die een antwoord kan krijgen, de vraag is er gewoon om de emoties te helpen uitdrukken. Probeer niks te fixen, te helpen of op te beuren, want daarmee breng je de baby toch niet terug.
6) Niet: "Ik weet hoe je je voelt"
Zelfs al heb je het ook meegemaakt, jouw ervaring is niet relevant tijdens de eerste momenten. "Ook al hebben ze ook een baby verloren, ze hebben niet jouw baby verloren", zo verwoordde iemand het. Jouw verhaal laten domineren op dat van haar, is dan ook fout - tenzij ze er zelf om vraagt. Elke ervaring is anders, dus het zal toch nooit 'exact' hetzelfde zijn.
7) Wel: "Ik heb iets gelijkaardigs meegemaakt"
Als ze het nog niet weet, is het wel het moment om op te biechten dat je zelf ook al een miskraam (of meerdere) hebt meegemaakt. Het voordeel is dat je wellicht beter dan anderen zal aanvoelen wanneer er nood is aan stilte en dat je begrijpt dat maanden later nog verdriet de kop kan komen opsteken. Puntje zes indachtig: laat jouw ervaring nooit domineren, en maak jouw emoties niet de norm. Opnieuw: iedereen reageert anders.
8) Niet: "wees dankbaar voor de kinderen die je hebt"
Dat je al kinderen hebt, staat los van het feit dat je een baby verloren bent. Of als je een tweelingkind verliest, dan ben je niet 'blij' dat er nog eentje leeft.
9) Wel: Help in het huishouden
Praktische daden zijn vaak behulpzamer dan woorden: breng eten, pas op de oudere kinderen of strijk een paar manden: dat is een zorg en mentale last minder voor de rouwende vrouw.
10) Niet: "Je weet ten minste dat je zwanger kan worden"'
Verleidelijke opmerking als poging tot relativeren, en vaak troostend bedoeld, maar zo komt het niet altijd vaak over. Je baby zien leven en er dan afscheid van moeten nemen is vaak zwaar, zo zwaar dat sommige vrouwen wensen dat ze nooit zwanger waren geworden.
"Dat andere vrouwen geen kinderen kunnen krijgen, en ik wel, doet er gewoon niet toe." Een miskraam verhoogt ook de kans op volgende miskramen, dus of een zwangerschap ooit in een levendgeborene resulteert is overigens maar de vraag.
11) Wel: bied aan
Vrouwen met verdriet gaan zich vaak terugtrekken. Wacht niet tot zij jou bellen, maar ga langs, bel zelf, bied praktische hulp aan of ga samen wandelen. Wees aanwezig, op een niet-opdringerige manier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Geplande reis afzeggen door coronacrisis? Deze regels hanteren de verzekeraars
Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat met de verzekering als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? En komt de hospitalisatiepolis tussen als u het virus oploopt en in het ziekenhuis belandt? Spaargids.be overloopt de huidige regels*. -
HLN Drive Vrouwelijke jury kiest de beste auto’s van het jaar
Veel vrouwelijke autojournalisten zijn er niet. En dat is best jammer, want het vrouwelijke oog voor detail is in vele gevallen een aanwinst. Om de vrouwelijke stem in de autojournalistiek kracht bij te zetten, wordt er nu een vrouwelijke auto van het jaarverkiezing georganiseerd. De resultaten kan je lezen op HLN Drive. -
PREMIUM
Therapie blijft voor veel Belgen onbetaalbaar, met zware gevolgen. Evelien (30): “Ik krijg 120 euro per jaar terugbetaald. Daar ben ik 1 maand mee geholpen”
Onze mentale gezondheid is belangrijker dan ooit. Maar terwijl we nieuwsberichten lezen over jongeren die massaal in de put zitten of burn-outs die de pan uit rijzen, blijft therapie onmenselijk duur. Zo’n 55 euro om een uurtje te praten met een psycholoog? Toch maar niet, denken we dan. Of we kunnen niet anders en betalen ons blauw. Evelien Chiau (30) betaalt al tien jaar therapie en vertelt hoe die financiële last alles nog zwaarder maakt. “Onze overheid ziet mensen lijden en zelfmoordcijfers stijgen. Waarom grijpt ze niet in?”, vraagt ze zich af. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro treedt haar bij. “Een psycholoog moet veel toegankelijker worden.” -
-
Meerdere miskramen: het gevolg van extreem hoge vruchtbaarheid?
Specialisten stellen dat vrouwen die herhaaldelijk miskramen krijgen wel eens buitengewoon vruchtbaar kunnen zijn. Zo zouden imperfecte embryo's, die doorgaans onopgemerkt verdwijnen nog voor het uitblijven van de menstruatie, zich toch inplanten in de baarmoeder. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
PREMIUM
“Het is zoals seks: het triggert je beloningssysteem”: twee experts over waarom we zo gelukkig worden van eindejaarslijstjes
-
Koffieholics, opgelet: wetenschappers ontdekken manier om kop koffie extra goed te doen smaken
Niks gaat boven een stomende kop zwart goud ’s ochtends. En dan liefst een zo lekker mogelijke kop zwart goud, alsjeblieft. Goed nieuws, wat dat betreft: een nieuwe wetenschappelijke studie onthult in welke omstandigheden je koffie je het meeste smaakt – en je kan ze zelf creëren.