Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Hoe mantelzorgen een emotionele kwelling kan zijn. Bianca: “Toen mijn moeder stierf, was ik opgelucht. Ik kon niks meer verkeerd doen”

Vandaag, 23 juni, op de Dag van de Mantelzorg, worden traditiegetrouw alle mantelzorgers in de bloemetjes gezet. Terecht. Mantelzorgen is zwaar. Zeker als je moet zorgen voor ouders die er nooit voor jou waren. “Dan loop je veel risico om in een burn-out te belanden”, zegt familietherapeut Berte Ketelslegers. Ze licht toe hoe hoog de morele druk kan zijn, zeker voor vrouwen, en hoe je je grenzen kan stellen. Bianca (56) en Sonja (49) getuigen: “Als ik bij mijn moeder was, kwamen alle vervelende herinneringen aan vroeger bij me terug.”

 1. Dag van de Mantelzorg: Kaily Desmet (23) uit Heule zorgt al sinds haar elfde voor haar zieke mama
  PREMIUM

  Dag van de Mantelzorg: Kaily Desmet (23) uit Heule zorgt al sinds haar elfde voor haar zieke mama

  Kaily Desmet (23) zorgt al sinds haar elfde voor haar zieke mama. In Vlaanderen is één tiener op vijf zo’n ‘mantelzorger’, die naast studeren, ook voor een familielid moet zorgen. “Het etiket mantelzorger heb ik toen niet gekregen. We waren gewoon een probleemgezin, terwijl ‘zorgen voor’ zo mooi kan zijn. Ik heb een heel goede band met mijn ouders. En ik ben héél snel volwassen geworden.” De getuigenis van Kaily, hoe ze alles probeert te combineren.
 2. Meer werk dan ooit voor thuisverpleegkundigen door corona: “Ziekenhuizen schuiven zorg door en ouderen blijven langer thuis”
  PREMIUM
  Kortrijk/Kuurne/Wevelgem/Menen

  Meer werk dan ooit voor thuisver­pleeg­kun­di­gen door corona: “Ziekenhui­zen schuiven zorg door en ouderen blijven langer thuis”

  “Ik zag thuisverpleegkundigen nooit eerder zoveel werk verzetten, wat door corona versterkt wordt”, zegt ervaringsdeskundige Johan Himpe. Florine Mouton en Emily Maesen, die recent thuisverpleging Flo-Em opstartten, onderschrijven dat. “Wij verlichten de druk in de ziekenhuizen, door zware zorg op ons te nemen.”
 1. 

Millennials verheerlijkten workaholic ‘girlboss’, maar Gen Z kijkt op naar aan wellness verslaafde ‘that girl’. Prof: “Nadruk ligt vooral op individualisme”

  Millen­n­ials verheer­lijk­ten workaholic ‘girlboss’, maar Gen Z kijkt op naar aan wellness verslaafde ‘that girl’. Prof: “Nadruk ligt vooral op individua­lis­me”

  Herinner je je de ‘girlboss’ nog? Die term werd door Gen Z in een nieuw jasje gestoken en ‘that girl’ gedoopt, met een hashtag die al meer dan 639 miljoen keer bekeken is. Een exacte definitie voor ‘that girl’ (vrij vertaald ‘dát ene meisje’) is er niet, maar het heeft alles te maken met je leven perfect op orde hebben. Is het idealiseren van die levensstijl wel zo’n gezonde tendens? Twee professoren aan het woord: “Nadruk ligt vooral op individualisme.”