Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Hoe je nieuwe vrienden kunt maken als volwassene

Wanneer je nog studeert en tijd hebt om vijf avonden per week op café te gaan, moet je vaak je aandacht verdelen tussen tientallen verschillende vrienden. Maar met het ouder worden, neemt die sociale kring lichtjes af. Een carrière, gezin of een verhuis zorgen er vaak voor dat zelfs jarenlange vriendschappen plots verwateren. Toch is het belangrijk om heel je leven lang nieuwe vrienden te maken, pleiten psychologen. Zo doe je dat.

6 reacties

 • Sara Peeters

  4 maanden geleden
  Ik heb er teveel, buren familie kennissen en beste vrienden en vrienden en collega’s. Soms wordt het teveel en Corona heeft er bij mij even goed aan gedaan. Eindelijk wat rust en geen verplichte feestjes meer. Teveel is ook niet goed. Nu heb ik zoiets van vanaf nu zeg ik gewoon nee als het echt niet gaat! @ Freddie Lamers het is geen illusie ik heb beste vrienden waarvoor ik door het vuur zal gaan en zij ook voor mij. Maar dat geldt enkel voor de beste vrienden omdat wij elkaar alles vertellen.
 • Louis Bouduin

  3 jaar geleden
  Ik vertrouw ze niet, mensen die zich van mij vrienden noemen. Als kind waren ze er niet, als volwassen man moesten ze me niet, als ouderling wil ik hen niet meer. Alleen de mensen die iets speciaals doen (muziek maken, films, kunst) mogen eventueel nog wat van mijn gevoelens delen. De rest is de rest en blijft de rest.
 • Emi Hergersberg

  3 jaar geleden
  Help eens iemand uit de nood en geef vriendschap de tijd om te groeien. Alles kan niet steeds van ene kant komen. Wees dankbaar met een kleine oprechte attentie. Beter één goede vriend dan een leger Facebook vrienden :-)
 • Freddie Lamers

  3 jaar geleden
  Een keer trek je de conclusie...vriendschap is een Illusie.
 • Lies De Vuyst

  3 jaar geleden
  Op de camping bv... toffe mensen leren kennen, samen kopje koffie gedronken en beginnen praten.... en hopla, we hadden vrienden bij...
 1. Steeds meer tieners zijn eenzaam: “Ik droeg niet de juiste kleren, of woonde in een te groot huis, of was niet mooi genoeg”
  PREMIUM

  Steeds meer tieners zijn eenzaam: “Ik droeg niet de juiste kleren, of woonde in een te groot huis, of was niet mooi genoeg”

  Steeds meer jongeren bellen de hulplijn Tele-Onthaal omdat ze zich eenzaam voelen. Door de lockdowns natuurlijk, maar bij sommige tieners is het probleem veel groter. Alessio (18) en Leen* (23) voelden zich door pesterijen en een gebrek aan vrienden hun hele middelbareschooltijd alleen, en worstelden daardoor met donkere gedachten. Daar konden ze met niemand over praten, want eenzaam zijn op hun leeftijd is taboe. “‘Waarom ben ik hier dan nog’, dacht ik. Ik heb meermaals op het punt gestaan om er een einde aan te maken.”
 1. COLUMN. Sara Leemans schrijft over 33-jarige single Hanne: "Ben je echt op een Cultureel Evenement geweest als je geen totebag hebt gekregen?”

  COLUMN. Sara Leemans schrijft over 33-jarige single Hanne: "Ben je echt op een Cultureel Evenement geweest als je geen totebag hebt gekregen?”

  De ene dag verloopt al wat vlotter dan de andere, weet ook de 33-jarige single Hanne. Wanneer ze op een doordeweekse herfstdag geniet van een kopje koffie, komt er plots een ongenode gast aandraven. Of beter gezegd: aanvliegen. Dat an sich is al vervelend, maar het beestje brengt ook nog eens ongevraagd Hannes gedachtenmolen op gang. “Ga ik mijn leven nog kunnen betalen? Moet ik opslag vragen, en wat als ik dat niet krijg?”
 2. Zes Vlamingen die zonder angst ‘anders’ durven zijn in onze hokjesmaatschappij. “Als ik één lotgenoot kan inspireren, is mijn missie geslaagd”
  PREMIUM

  Zes Vlamingen die zonder angst ‘anders’ durven zijn in onze hokjesmaat­schap­pij. “Als ik één lotgenoot kan inspireren, is mijn missie geslaagd”

  Te dik om model te zijn. Vrouwelijker dan een ‘man’ mag zijn. Ziek, maar niet ziek genoeg. Aan de kant geschoven in een rolstoel. In onze hokjesmaatschappij horen Sharon, Jan, Veerle, Jens, Anaïs en Katrien nergens thuis, maar daar hebben ze vrede mee. Met NINA praten ze over normen, over vooroordelen, over heel simpel: gelukkig zijn op hun eigen manier. In de hoop dat we onze blik ooit verruimen. “Als kind verstopte ik me achter de zetel, nu loop ik voor duizenden mensen in lingerie over de catwalk.”