Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Hoe een (persoonlijke) crisis je kan leren beter te leven: “Je hebt geen keuze. Je verandert of je verdrinkt”

Het voorbije jaar heeft ons op de proef gesteld. Toch kan zo’n crisis, of die nu op wereldniveau of in je persoonlijke leven gebeurt, je zo veranderen als mens dat je er achteraf béter uitkomt. De Amerikaanse topauteur Laura Day schreef daarover ‘Erger wordt het niet’. Ze geeft tips om een crisis als een kans te zien en leert je ontdekken wat je ‘reactietype’ is. Want hoe je reageert op een crisis, bepaalt ook wat je eruit kan leren en hoe je dat leerproces kan aanpakken. “Een crisis biedt je een kans tot authenticiteit. Wat je op het moment van een crisis nodig hebt, zal daarna altijd in je leven aanwezig zijn.”

 1. Gymnaste Nia Dennis (21) gaat viraal met routine die haar Afrikaanse roots eert. “Gymnastiek is nog veel te wit”

  Gymnaste Nia Dennis (21) gaat viraal met routine die haar Afrikaanse roots eert. “Gymnastiek is nog veel te wit”

  Deze week ging een bijzondere video viraal: niet de zoveelste meme, wel de grondroutine van de Amerikaanse gymnaste Nia Dennis (21). De turnster pakte uit met een choreografie die de zwarte cultuur eert, op hiphopnummers van zwarte grootheden als Missy Elliot en Kendrick Lamar. Een ode aan ‘black excellence’, noemt ze het, geïnspireerd door Black Lives Matter. Michelle Obama is fan. De Belgische turnster Nina Comhaire (22) ook. “We hebben meer rolmodellen nodig zoals zij.”
 2. Woestijnvis-producer Inge Sierens is het productiefst in de ochtenduren: “Regelmaat is een tegengif voor de chaos in mijn hoofd”

  Woestijn­vis-producer Inge Sierens is het produc­tiefst in de ochtend­uren: “Regelmaat is een tegengif voor de chaos in mijn hoofd”

  Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: producer en schrijfster Inge Sierens. Tot begin dit jaar was ze in dienst bij Woestijnvis. Onlangs debuteerde ze als auteur met haar eerste roman ‘Blauw dat wemelt’, uitgegeven bij Manteau. “In de roman is de ontrouw gebaseerd op eigen ervaring. Maar mijn man weet waar de fictie begint en de waarheid stopt.”
 3. We zijn eenzamer dan ooit, ook in onze relatie. Zo voel je je opnieuw verbonden met je partner: “Maak van de slaapkamer een no-smartphone-zone”
  PREMIUM

  We zijn eenzamer dan ooit, ook in onze relatie. Zo voel je je opnieuw verbonden met je partner: “Maak van de slaapkamer een no-smartphone-zo­ne”

  Nooit hebben koppels zoveel tijd samen besteed als in het afgelopen jaar. Toch blijkt uit onderzoek dat we ons eenzamer voelen dan ooit tevoren, ook in onze relaties. Partners zijn de hele tijd samen thuis, maar leven naast elkaar. Hoe komt het dat we ons niet langer verbonden voelen met onze wederhelften? En hoe keren we het tij? Filosofe Noreena Hertz en relatietherapeute Chloé De Bie leggen de valkuilen en de oplossingen bloot. “We denken nog te vaak dat onze partner gedachten kan lezen. Dat slaat nergens op.”
 1. Vergeet skiën en snowboarden, dit is hoe je aan wintersport doet in stijl
  Play

  Vergeet skiën en snowboar­den, dit is hoe je aan winter­sport doet in stijl

 2. Harde beelden: man opent vuur op politieagente tijdens huiszoeking
  Play

  Harde beelden: man opent vuur op politie­agen­te tijdens huiszoe­king