Het motto van schrijfster Griet Op De Beeck: “Uw leven is van u”
In haar nieuwe roman Let op mijn woorden spit Griet Op de Beeck uit hoe bepalend de littekens uit je jeugd voor je verdere leven kunnen zijn. In NINA vertelt de schrijfster wat haar drijft in het leven.
Delen per e-mail
“Onbewust worden we allemaal erg bepaald door ons verleden. Als kind ben je uiterst kwetsbaar. Eén goedbedoelde opmerking kan je jaren later nog parten spelen. Het komt voor in de beste families, want niemand heeft een perfecte jeugd gehad. De kunst is te doorgronden wat er in meerdere of mindere mate in je jeugdjaren is misgegaan. Als je inzicht krijgt in die hindernissen, kan je ze wegwerken. Dan kan je de persoon worden die je altijd had willen zijn. Je leven is niet wat anderen ervan gemaakt hebben, het is van u.”
“Ik verkeerde zelf lang in onwetendheid. Schijnbaar had ik alles mooi voor elkaar. Ik had een fijne job, leuke vrienden en een gezellig appartement. Maar achter die façade schuilde een vrouw die zich gruwelijk eenzaam, onzeker en angstig kon voelen. Rond mijn 36ste vond ik gelukkig een geweldige therapeut, die me geholpen heeft om eerlijk naar mijn leven te kijken. Het heeft nog jaren geduurd voor het duidelijk werd dat ik als kind misbruikt werd. Mijn weg is nog lang, ik ben nog altijd in therapie, maar ik sta verder in mijn verwerkingsproces dan ik ooit had durven dromen. Ik sta bewuster in het leven, slaag er steeds beter in om goed met mezelf te leven en heb méér vertrouwen in de mensen. Het is superzinvol. Ik geloof sterk in de maakbaarheid van de mens en ben ervan overtuigd dat bijna iedereen gebaat zou zijn met therapie.”
“Vóór ik schrijfster durfde te worden, moest ik echt begrijpen dat mijn leven van mij is. Het vergt wel wat culot om te denken dat je zelf ook enkele centimeters in de boekenkast verdient. Het ontbrak me aan gezond zelfbewustzijn. De uitgave van mijn debuutroman, op mijn 38ste, was een van de spannendste dingen ooit in mijn leven. Vrienden hadden me aangemoedigd mijn droom na te jagen, en waren laaiend enthousiast over de eerste vijftig bladzijden die ik neergepend had. Dat heeft me absoluut geholpen om door te zetten. Als debutant heb ik ook het geluk gehad dat twee uitgeverijen mijn werk meteen wilden uitgeven. Er waren dus vreemde mensen die écht in mij geloofden.”
“Sommige zaken moet je eerst verwerkt hebben vóór je erover kan schrijven. Let op mijn woorden is mijn tweede roman in een trilogie rond misbruik. Of dit mijn eigen verwerkingsproces helpt? Niet echt, nee. Mijn boeken zijn geen autobiografieën. Bewust. De waarheid is te erg, vervelend en onlogisch om in een boek te vatten. In deze roman valt het woord ‘misbruik’ trouwens geen enkele keer, omdat de thematiek veel breder is. De kern van het verhaal is: hoe ver reiken de schaduwen van je verleden?”
“Mijn getuigenis, over het misbruik door mijn vader, ontketende een wervelwind aan emoties. Ineens kreeg mijn verleden bestaansrecht. Van de hatelijke reacties heb ik afgezien. Ik ben ook maar een mens. Wat me véél harder geraakt heeft, zijn de duizenden mails van mensen die zelf met misbruik geconfronteerd werden. Ook psychiaters en andere hulpverleners onderstreepten het belang van mijn getuigenis. Voor al die mensen heb ik iets goeds kunnen doen. Mijn verhaal doen was vervelend maar noodzakelijk. Ik heb er absoluut geen spijt van.”
“Het is moeilijk om een gevecht tegen jezelf te winnen. Rond mijn 26ste begon mijn strijd tegen anorexia. Op mijn dieptepunt woog ik 39 kilo. Eetstoornissen kan je vaak linken aan een zwaar verleden. Ik wou mezelf ergens straffen, denk ik. Om de omslag te maken, heb ik mezelf gedwongen om weer te eten. Helemaal in mijn eentje. Daar heb ik een prijs voor betaald, want zo’n gevecht is erg ingewikkeld. In je eentje verloopt het herstelproces honderd keer trager. Ondertussen gaat het goed met mij. Elke week ga ik met veel plezier uitgebreid eten op restaurant. Toch blijft mijn voedingspatroon een zwak punt. Op moeilijke momenten, als alles mij overweldigt, moet mijn therapeut bijsturen.”
“Geluk is een overschat begrip. We gaan allemaal ten onder aan het najagen van geluk. Mindere dagen of
momenten hebben ook hun bestaansrecht. Ik probeer daar rustig onder te blijven, zonder meteen op zoek te gaan naar lapmiddelen. Voor mij primeert de intensiteit waarmee je leeft boven geluk.”
Wie is zij?
Griet Op de Beeck
• geboren in 1973
• gescheiden
• Vlaams auteur, bekend van Vele hemels boven de zevende en Kom hier dat ik u kus. Haar werk wordt ook verfilmd en bewerkt voor toneel
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Mensen vragen me of ik een ladyboy ben omdat ik van Thailand kom.” Boa (25) getuigt over de vooroordelen waarmee ze te maken krijgt als Aziaat
-
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
PREMIUM
“De wet van aantrekkingskracht is van toepassing op iedereen, of je er nu in gelooft of niet.” Drie ondernemers over hoe zij hun doelen ‘manifesteren’
-
-
Wetenschappers ontdekken waarom we ons zo sterk identificeren met onze favoriete fictieve personages
Verlies je jezelf soms helemaal in een fictief personage uit een tv-reeks of boek? Je voelt je er één mee, maakt je zorgen om wat hen overkomt, neemt misschien zelfs hun trekjes, persoonlijkheid of levensvisie over. Wetenschappers begrijpen nu dat dat het gevolg is van een wonderlijk proces in onze hersenen. -
Minister Annelies Verlinden en basketbalsters Ann Wauters zijn vriendinnen voor het leven. “Als ik online lelijke kritiek zie, denk ik: ‘hopelijk leest ze dat niet”
Dit weekend viert NINA de vriendschap met twee bekende vriendinnenduo’s. Minister Annelies Verlinden (42) en basketbalster Ann Wauters (40) komen uit twee erg verschillende werelden, en toch begrijpen ze elkaar door en door. En actrices Clara Cleymans (32) en Charlotte Timmers (32) zijn high school friends en elkaars absolute tegenpolen. -
PREMIUM
Louise, Sara en Wald zijn ‘California sober’: wat is dat? “Het werd heel rap duidelijk dat alcohol niks voor mij was”
-
HLN Drive
Deze classic cars maakten een elektrische comeback
De opkomst van lage emissiezones maakt autoconstructeurs creatief. Heel wat klassiekers maken immers hun comeback als elektrische wagen, een leuke marketingstunt, maar tegelijk ook interessant voor groene autoliefhebbers. Zij kunnen van een oldtimer genieten zonder zich zorgen te maken over hun uitstoot. HLN Drive bekeek de leukste elektrische oldtimers of classic cars die een comeback maakten als EV.
0 reacties