Rebecca Schaefer, neuropsycholoog en Leo Bormans, geluksonderzoeker.
Volledig scherm
PREMIUM
Rebecca Schaefer, neuropsycholoog en Leo Bormans, geluksonderzoeker. © Pexels, rv, Yann Bertrand

“Het is zoals seks: het triggert je beloningssysteem”: twee experts over waarom we zo gelukkig worden van eindejaarslijstjes

Heb jij het ook gedaan? Zo’n 50.000 mensen kozen hun lievelingsliedjes voor de ‘1000 Klassiekers’ van Radio 2, en evenveel luisteraars van StuBru deden dat voor de ‘Tijdloze 100’. Waarom houden we ons daarmee bezig? En vooral: waarom worden we daar zo gelukkig van? Leo Bormans, geluksonderzoeker en auteur van ‘The World Book of Happiness’ en Rebecca Schaefer, neuropsycholoog, bespreken de wetenschap achter het muziekfenomeen en vertellen welke lijstjes je beter achterwege laat.

2 reacties

 • Elise Van Damme

  3 weken geleden
  En om het jaar goed af te maken hadden we dergelijke experts nog niet gehad, nl. de eindejaarslijstjes-experten of geluks-experten!
 • marcel lecomte

  3 weken geleden
  Ik heb geen eindejaars- lijstjes en ben nog meer gelukkiger. Het leven gaat gewoon door. Dat gelukkig zijn is wel ruim te relativeren.
 1. Elke dag een ‘dankjewel’: dankbaarheid als positieve pil in onzekere tijden. “Alles wat wij vanzelfsprekend vinden, is dat eigenlijk niet”
  PREMIUM

  Elke dag een ‘dankjewel’: dankbaar­heid als positieve pil in onzekere tijden. “Alles wat wij vanzelf­spre­kend vinden, is dat eigenlijk niet”

  Soms is het verschil tussen blijdschap en balen een kwestie van perspectief. Een perspectief dat dankbaarheid heet. “Het gras is niet groener aan de overkant, maar waar je het water geeft. En water geven doe je door dankbaar te zijn.” Een auteur en twee experts leggen uit waarom ‘dankjewel’ zo heilzaam is en geven concrete tips. “Volg het voorbeeld van een klein kind, want die zijn dankbaar voor de kleinste dingen.”
 2. Bestaat de Ware Liefde? Drie deskundigen discussiëren: “Onze tweelingziel is voor eeuwig”
  PREMIUM
  Goed Gevoel

  Bestaat de Ware Liefde? Drie deskundi­gen discussië­ren: “Onze tweeling­ziel is voor eeuwig”

  Salem Ilese is boos op Disney. De Amerikaanse popzangeres staat met haar nummer ‘Mad at Disney’ al weken in de hitlijsten en vraagt zich al zingend af: what the hell is love supposed to feel like? Het is een vraag die we ons allemaal al eens gesteld hebben. Bestaat de ware jakob (of eva)? En is Liefde – mét hoofdletter L – ook een garantie op een stomend seksleven? Drie experts ontrafelen de geheimen van de liefde: “Verliefdheid is een compulsieve en gevaarlijke hyperfocus. Gelukkig gaat het voorbij.”
 1. Dagboek 2.0? Waarom journaling in de ochtend zo goed voor je is en hoe je er best aan begint: “Het is als gratis therapie”

  Dagboek 2.0? Waarom journaling in de ochtend zo goed voor je is en hoe je er best aan begint: “Het is als gratis therapie”

  Journaling, ofwel in je dagboek schrijven, is een term die vroeger voornamelijk geassocieerd werd met verliefde tienermeisjes. Tegenwoordig is dat stigma helemaal weg en wordt het juist gezien als een ontzettend goede gewoonte waar mensen van alle leeftijden baat bij kunnen hebben. Verschillende wetenschappelijke studies toonden al aan dat het bijhouden van een dagboek je geheugen verbetert, je dankbaarder maakt en depressie en angst kan verminderen. Eén studie uit 2018 van Karen A. Baikie en Kay Wilhelm aan de Cambridge University wees zelfs uit dat het bijhouden van een dagboek je immuunsysteem kan verbeteren.
 1. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

 2. Hilke kocht cryptomunten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"
  Play

  Hilke kocht cryptomun­ten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"