Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Gebiologeerd: daarom praten we met dezelfde stem tegen een baby als tegen onze hond

“Helabaaa! Wie is mijn kleine lieverdje?! Jaaa, dat ben jij!’ Klinkt bekend in de oren? Zelfs als je zelf nog nooit zo tegen iemand gesproken hebt, hoorde je het vast wel al een kersverse mama tegen haar baby zeggen of een vriendin tegen haar fluffy viervoeter. Maar hoe komt het nu dat we hetzelfde praten tegen een baby als tegen een hond?

2 reacties

 • Louis Bouduin

  2 jaar geleden
  Goed gezegd Mady Vermeulen. Het is vertedering. Niet meer, maar zeker ook niet minder en bijzonder waardevol want oprecht.
 • Mady Vermeulen

  2 jaar geleden
  Wat een onzin! Tegen oude mensen wordt vaak hetzelfde kinderlijke taaltje gebruikt. Verliefden doen het ook. Omdat ze onze taal niet verstaan? Komaan zeg! Een hond is een absolute meester in het herkennen van lichaamstaal. Je maakt een hond niets wijs. Ook niet door een babytaaltje te gebruiken. Een babytaaltje gaat altijd gepaard met liefde, aandacht en geknuffel. Dààr zijn niet alleen honden gevoelig voor. NIET voor het babytaaltje op zich.
 1. Zo gaan Vlamingen om met hun honden, volgens de satirische Sara Leemans: “Louis, vernoemd naar Louis Paul Boon, heeft een eigen Instagrampagina”

  Zo gaan Vlamingen om met hun honden, volgens de satirische Sara Leemans: “Louis, vernoemd naar Louis Paul Boon, heeft een eigen Instagram­pa­gi­na”

  Sara Leemans van het Instagramaccount ‘Dansaertvlamingen’ schrijft in NINA elke week satirische stukjes over álle Vlamingen. Ze steekt zowel de draak met de doorsnee-Vlaming als met de fermettebewoner en de inwijkelingen van hippe straten zoals de Brusselse Dansaertstraat. Om onszelf wat te relativeren. Deze week: zo zijn Vlamingen met hun trouwe viervoeters.
 2. Astrologie beleeft een revival: “Je echte horoscoop is zo veel uitgebreider dan wat je in een magazine leest”
  PREMIUM

  Astrologie beleeft een revival: “Je echte horoscoop is zo veel uitgebrei­der dan wat je in een magazine leest”

  Ascendant? Birth chart? (Astro)logisch toch! Wel ja, niet voor iedereen. En toegegeven, al die termen zijn ook gewoon ingewikkeld. Omdat we vandaag de Internationale Dag van Astrologie vieren, legt een astroloog ze haarfijn voor je uit. ‘Mercurius retrograde’, het ‘Watermantijdperk’ en ‘birth charts’ zijn straks niet langer codetaal. “Astrologie is zo populair omdat steeds meer mensen bewust in het leven staan. Het is een van de oudste en krachtigste manieren om inzicht te krijgen in de menselijke psyche.”
 1. Met deze witte verf kan je bij warm weer flink wat uitsparen
  Play

  Met deze witte verf kan je bij warm weer flink wat uitsparen

 2. Bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog doet 'bommeke' in zee
  Play

  Bommenwer­per uit Tweede Wereldoor­log doet 'bommeke' in zee