Deze vier bevlogen warriors vechten voor verandering.
Volledig scherm
PREMIUM
Deze vier bevlogen warriors vechten voor verandering. © Nathalie Samain

Deze 4 vrouwen vechten voor de groene zaak. “De witte-mannencultuur heeft zeker een invloed op de gesprekken over ons klimaat”

Ons klimaat gaat achteruit en we doen niet genoeg, volgens deze vier klimaatvrouwen. Weervrouw Jill Peeters (46), activist Bo Adams-Pandelaers (16), Oxfam-medewerker Alba Saray Pérez Terán (35) en beleidsmedewerker Elisabeth Ellegaard (47) gaan daarom naar de Klimaatconferentie van Glasgow (31 oktober - 12 november). Zij vertellen op welke manier zij hun steentje bijdragen, en wat ook jij kan doen. “Klimaatverandering heeft wereldwijd vooral op vrouwen een enorme impact.”

 1. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.
 2. Klimaatexperte Jill Peeters over VN-rapport: “We gaan ons moeten aanpassen, maar het is nog niet te laat”
  Play

  Klimaatex­per­te Jill Peeters over VN-rap­port: “We gaan ons moeten aanpassen, maar het is nog niet te laat”

  Vandaag gaven de VN een vernietigend rapport vrij over de toekomst van onze planeet. En dat liet niets aan de verbeelding over. Zo werden de klimaatvoorspellingen tot nu toe onderschat en gaat de opwarming van de aarde sneller dan verwacht. Klimaatexperte Jill Peeters gaf een woordje uitleg bij onze collega's van VTM NIEUWS. Volgens haar kunnen we de klimaatopwarming nog beperken, maar dan moeten we nu in actie schieten.
 3. Bar slecht in oriëntatie? Misschien heb je ruimtelijke dyslexie. Neuroloog geeft uitleg: “Heeft niks met intelligentie te maken”

  Bar slecht in oriëntatie? Misschien heb je ruimtelij­ke dyslexie. Neuroloog geeft uitleg: “Heeft niks met intelligen­tie te maken”

  Verloren lopen in het restaurant na een toiletbezoek, de verkeerde kant op wandelen nadat je een winkel buiten stapt of de weg naar huis niet meer vinden. Voor sommigen is het dagelijkse kost. Dat kan aan een slecht oriëntatievermogen liggen, maar er bestaat ook zoiets als ruimtelijke dyslexie, of Developmental Topographical Disorientation (DTD). Neuroloog Phyllis Vanwalleghem legt uit wat het is. “Bij sommigen is het aangeboren, anderen krijgen het na een trauma aan de hersenen.”