Delphine en haar zoontje Jasper.
Volledig scherm
PREMIUM
Delphine en haar zoontje Jasper. © Nathalie Samain

Delphine liet haar borsten en eierstokken preventief weghalen. “Ik zou het mezelf niet vergeven, mocht ik kanker krijgen terwijl ik het kon voorkomen”

“De kans dat ik daar ooit kanker zou ontwikkelen, was tachtig procent. Ik wil de ziekte voor zijn.” Na een genetisch onderzoek staat het zwart op wit: journaliste Delphine Van Snick (36) is draagster van het borstkankergen. Daarom liet de jonge mama onlangs preventief haar borsten en eierstokken wegnemen. “Ik heb vijftig procent kans om het door te geven. Met die wetenschap zomaar aan een baby beginnen? Dat staat mijn geweten niet toe.” 

 1. 
COLUMN. Sylvia Van Driessche over ‘mom guilt’ en het belang van onzin: “Mannen zijn goed in dingen doen die nul zin hebben”
  PREMIUM

  COLUMN. Sylvia Van Driessche over ‘mom guilt’ en het belang van onzin: “Mannen zijn goed in dingen doen die nul zin hebben”

  Sylvia Van Driessche (45) trekt de wisselcolumn met hartsvriendin Elise Crombez (39) op gang. Ze pleit ervoor om genoeg tijd te serveren voor onzin. En daarvoor gaat ze het liefst naar Amerika: “In de States zijn ze namelijk ontzettend goed in onzin, je kan er bijvoorbeeld een reeks bekijken waarin celebs spicy kippenvleugels eten.” Toch is tijd voor jezelf nemen niet altijd even simpel in combinatie met een gezin. “Wil je een blije mama, of geen blije mama?”
 2. “Links heb ik een vrouwenlichaam, rechts ben ik een jongetje.” Ozanne verloor een borst aan kanker, de andere wordt mettertijd weggenomen
  PREMIUM

  “Links heb ik een vrouwenli­chaam, rechts ben ik een jongetje.” Ozanne verloor een borst aan kanker, de andere wordt mettertijd weggenomen

  “‘Mama, je moet me ook beloven dat je niet sterft.’ Ik kon enkel zeggen dat ik mijn uiterste best zou doen.” Interieurstylist Ozanne Mertens (45) vernam in mei dat ze kwaadaardige tumoren had. Op de plaats van haar rechterborst zit nu een litteken. Haar andere borst wordt mettertijd nog weggenomen. Ze vertelt haar verhaal, hoe ze vrede neemt met haar nieuwe lichaam en hoe haar visie op het leven veranderde. “Een tweede amputatie klinkt drastisch. Voor mij is dat geen borst, maar een risicozone.”
 1. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.
 2. Muzikante Meskerem Mees: “Bij mijn late uren horen minder goede gewoontes zoals roken en een biertje drinken”

  Muzikante Meskerem Mees: “Bij mijn late uren horen minder goede gewoontes zoals roken en een biertje drinken”

  Singer-songwriter Meskerem Mees (22) een opkomend talent noemen is een understatement. Ze won Humo’s Rock Rally, de prestigieuze Montreux Jazz Talent Award en bovenal: talloze weke harten. Het geheim van haar succes? Ze blijft dicht bij zichzelf. Naar aanleiding van haar nieuwe debuutplaat ‘Julius’ gunt ze ons een blik in haar leven. “Songs schrijven doe ik het liefst ’s avonds wanneer het donker wordt. Dan komt de inspiratie.”
 3. Wat eet je het best om jezelf te beschermen tegen kanker? “30 gram vezels per dag is ideaal” en andere praktische tips van diëtist Sanne Mouha
  PREMIUM
  Goed Gevoel

  Wat eet je het best om jezelf te beschermen tegen kanker? “30 gram vezels per dag is ideaal” en andere praktische tips van diëtist Sanne Mouha

  Met een gezonde levensstijl heb je meer kans op een lang en gezond leven. Het kan zelfs een hele reeks kankergevallen voorkomen. Maar wat moet je dan wel (of niet) op je bord leggen? En wat als de diagnose al geveld is? Vaak verandert je eetlust dan, maar is het nog belangrijker om de nodige kracht en energie op te doen zodat je kan strijden tegen de ziekte. Diëtiste Sanne Mouha geeft tips om je te wapenen tegen, je lichaam sterk te houden tijdens en je energiepeil te boosten na kanker. “Een hoog vezelgehalte in voeding beschermt tegen maag- en darmkanker.”