Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

De CRIP-beweging wil komaf maken met vooroordelen over mensen met beperking. “Zolang er discriminatie bestaat, moet er ook activisme zijn”

“Als we lang genoeg leven – en we leven steeds langer – is de kans reëel dat we allemaal ooit iets tegenkomen op fysiek of mentaal vlak.” Cultuurwetenschapper Leni Van Goidsenhoven focust al tien jaar op 'disability studies’: ze pleit ervoor dat we beperkingen niet zien als iets individualistisch maar als iets wat iedereen kan overkomen. “We moeten mensen in al hun vormen en soorten normaliseren.”

 1. Andy (48) en Griet (47) wonen samen met negen mensen met beperking: “Net Temptation Island hier, met vlinders op de ene dag en liefdesverdriet op de andere”
  PREMIUM
  Brugge

  Andy (48) en Griet (47) wonen samen met negen mensen met beperking: “Net Temptation Island hier, met vlinders op de ene dag en liefdesver­driet op de andere”

  Twee jaar geleden besloten Andy Rullens (48) en Griet Van Coillie (47) om in VillaVip te trekken en zorgkoppel te worden. Ze namen drie mensen met een beperking op in hun gezin. Vandaag zijn het er al negen. “Het is een bonte bende twintigers, dertigers en veertigers bij elkaar”, glimlacht het koppel. “Er zijn hier wel eens conflicten, ja, maar ook véél heerlijke groepsmomenten.”
 2. COLUMN. Sylvia Van Driessche over haar belabberde slaapgewoontes: “Het dieptepunt was toen ik in slaap viel op restaurant”
  PREMIUM

  COLUMN. Sylvia Van Driessche over haar belabberde slaapge­woon­tes: “Het dieptepunt was toen ik in slaap viel op restaurant”

  Sylvia Van Driessche (45) is een vroege vogel. Haar dag start soms al om drie uur ’s morgens: nog voor de wereld ontwaakt heeft ze er al enkele uren me-time opzitten. Helaas gaat die gewoonte ook gepaard met enkele hardnekkige nadelen, zo vertelt ze in deze column. “Ik beledigde enkele vrienden door naar hun eerste, zelfgeschreven tv-reeks te gaan kijken en bij elke aflevering al na tien minuten in slaap te vallen. Als wraak werden er foto’s van mij genomen.”