Daarom bekijken we herinneringen vaak door een roze bril
Het gebeurt wel vaker: je rijdt door een dorp, luistert naar een oude playlist op je gsm en plots speelt dat liedje af dat je doet denken aan dat een ex-lief. Een volledige montage van al jullie mooie momenten flitst voor je ogen: die dag aan het strand, het moment waarop hij je voor het eerst kuste, die avond dat jullie binnenglipten op een exclusief feestje. Maar dan stopt die vlaag van nostalgie plots wanneer je hersenen je eraan herinneren dat het allemaal misliep wanneer je bedrogen werd.
Delen per e-mail
Ja, het lijkt nogal logisch dat dit detail misschien het eerste is waaraan je terugdenkt wanneer deze persoon je gedachten binnendringt, maar neen, vaak zien we het verleden mooier dan het werkelijk is. We hebben de neiging om een afgesloten hoofdstuk uit ons verleden als het ware te ‘facetunen’; we vervagen imperfecties en gooien er een mooie filter over. De mooie momenten blijven scherp, de slechte worden op de achtergrond verwijderd. Maar waarom doen we dat?
Volgens gedragstherapeut en psycholoog Jennifer Guttman zijn er enkele dingen die opspelen wanneer we het verleden romantiseren. Het heeft in de eerste plaats allemaal te maken met de ‘glas halfvol’-mentaliteit. “Optimisten hebben de neiging om altijd een positieve selectie te maken”, stelt Guttman. “Dat betekent dat je vaak meer aandacht schenkt aan positieve dingen.”
Daarnaast gaan onze hersenen herinneringen minimaliseren, zodat we er zo veel mogelijk kunnen opslaan, zegt lifecoach Katie Sandler. “We vergeten details. Het zit in onze natuur dat we eerst de negatieve aspecten vergeten om dan pas de positieve links laten liggen.” Krijgt een optimist een nieuwe job? Dan gaat zijn hersenen eerst de positieve dingen verwerken (leuke nieuwe collega’s, het eerste loonstrookje) maar de negatieve kanten zoals bijvoorbeeld de lange uren of onvriendelijke baas worden later opgenomen. Later, wanneer hij terugdenkt aan de job, dan komen eerst de positieve gedachten boven.
Goede oude tijd
Een andere reden waarom we de ‘goede oude tijd’-mentaliteit hebben? Het wordt daardoor nu eenmaal gemakkelijker om de wereld te zien als een veilige plek. “Positieve herinneringen aan slechte momenten uit je leven hebben zorgen ervoor dat je dingen kan plaatsen”, legt Guttman uit. “We willen vaak geloven dat een bepaalde persoon gewoon is wie hij is, en willen geen informatie krijgen dat het tegendeel bewijst. Wanneer dat gebeurt, dan maken we de keuze om de informatie op te slaan die ons gevoel benadrukt.”
Maar dat mentaal favoritisme kan ook positief zijn. Zo kan het herinneren van de goede kanten van die stukgelopen relatie jou eraan doen denken dat je ex wel degelijk goede kanten had en dat je niet helemaal gek was om het nog een kans te geven. Daarnaast helpt het je ook om dingen los te laten, omdat je het gevoel hebt dat je nog steeds op jezelf kan vertrouwen. “We beseffen hierdoor dat we ons buikgevoel kunnen vertrouwen”, stipt Guttman aan.
Leren uit fouten
Romantiseer je het verleden? Dan wijzen experts erop dat je in het oog moet houden dat je wel nog steeds moet leren uit moeilijke periodes. “Als we onze moeilijke momenten niet herinneren, dan maken we de fouten al snel opnieuw en dat zorgt er vaak voor dat je ongelukkig wordt”, meent Sandler.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Er wordt wat onzin verkocht over ons loon: deze 5 ‘weetjes’ geloof je beter niet
Ons loon en alles wat daarbij komt kijken is van oudsher een bron voor heel wat speculatie. Je hoort en leest er vanalles over, maar niet alle informatie die de ronde doet klopt. Jobat.be ging op zoek naar hardnekkige weetjes die eigenlijk geen steek houden. -
Sparen
Goedkoper lenen voor uw woning? Zo onderhandelen de banken hun kortingen
De rentes op woonleningen zijn al een tijdje laag. Heeft het dan geen zin meer om nog een lager tarief te onderhandelen? Toch wel! Zelfs een kleine verlaging kan een serieuze invloed hebben op lange termijn. Spaargids.be licht toe hoe de banken kortingen wel of niet toekennen. -
Multimedia
Welke televisies hebben de beste audio?
Het is een opvallend gegeven: de beeldtechnologie van televisies verbetert zienderogen, maar als je een televisie koopt met ingebouwde audio, krijg je heel vaak blikkerig en slecht geluid. Omdat een externe luidspreker of soundbar niet voor iedereen een oplossing is, stellen we enkele toestellen voor met betere audio. -
-
PREMIUM
'Cirkelen' is een nieuwe opkomende trend bij vrouwen: “Het is veel meer dan een cavaclub of theekransje”
-
PREMIUM
Antidepressiva vaak geen oplossing voor mensen met depressie: “Psychotherapie zou de basisbehandeling moeten zijn, niet een pil”
-
PREMIUM
Zanger Stan Van Samang: “Ik hunker naar het podium. Het is een rouwproces dat bijna fysiek pijn doet”
-
PREMIUM
COLUMN. Lara Switten, strijdt tegen kanker en viert de verjaardag van dochter Romée. “Het was heerlijk, al kon ik zelf geen ballonnen opblazen of taarten bakken”
0 reacties