De simpelste smiley, met de meest complexe interpretatie.
Volledig scherm
De simpelste smiley, met de meest complexe interpretatie. © RV


Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

Vandaag is World Emoji Day. In de online wereld vervangen emoji’s onze lichaamstaal en intonatie. Handig, als we een smiley allemaal op dezelfde manier interpreteren tenminste. Bij de ‘slightly smiling face’, de simpelste smiley met de neutrale glimlach, loopt dat weleens mis. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Of hoe ambigue zo’n simpele emoji toch kan zijn. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.

  1. Joppe De Campeneere (23) is noch man, noch vrouw. ‘Topdokter’ Piet Hoebeke: “Geslacht en gender zijn niet zwart-wit. Voor niemand van ons”
    PREMIUM

    Joppe De Campeneere (23) is noch man, noch vrouw. ‘Topdokter’ Piet Hoebeke: “Geslacht en gender zijn niet zwart-wit. Voor niemand van ons”

    Vandaag is het de Internationale dag voor non-binaire mensen. Een dag om stil te staan bij een grote groep die zich niet identificeert als man of vrouw, want het is echt niet zo dat er maar twee genders zijn. De realiteit is complexer, bevestigt ‘Topdokter’ en professor urologie Piet Hoebeke. “Bij elk van ons staan de knopjes op het ‘mengpaneel’ van gender en geslacht anders.” En elk van ons heeft baat bij zo’n diverser wereldbeeld, zegt Joppe De Campeneere, die* non-binair is. “Vasthouden aan de hokjes van man en vrouw geeft nadelen voor iedereen. Zelfs voor de stoerste, meest mannelijke man.”