Wereldwijd onderzoek toont aan dat dankbare mensen gelukkig, hoopvol en liefdevol in het leven staan.
Volledig scherm
PREMIUM
Wereldwijd onderzoek toont aan dat dankbare mensen gelukkig, hoopvol en liefdevol in het leven staan. © Getty Images


Elke dag een ‘dankjewel’: dankbaarheid als positieve pil in onzekere tijden. “Alles wat wij vanzelfsprekend vinden, is dat eigenlijk niet”

Soms is het verschil tussen blijdschap en balen een kwestie van perspectief. Een perspectief dat dankbaarheid heet. “Het gras is niet groener aan de overkant, maar waar je het water geeft. En water geven doe je door dankbaar te zijn.” Een auteur en twee experts leggen uit waarom ‘dankjewel’ zo heilzaam is en geven concrete tips. “Volg het voorbeeld van een klein kind, want die zijn dankbaar voor de kleinste dingen.”

 1. NINA praat met oud-politica Miet Smet (77): “Ik mis Wilfried nog elke dag. Dat slijt niet”
  PREMIUM

  NINA praat met oud-politica Miet Smet (77): “Ik mis Wilfried nog elke dag. Dat slijt niet”

  Als onze regering vandaag evenveel mannen als vrouwen telt, hebben we dat ergens ook te danken aan Miet Smet. De politica (CD&V) vocht destijds al voor een gelijke verdeling van mannen en vrouwen op kieslijsten. Vrijdag 9 oktober, zeven jaar geleden, stierf haar echtgenoot Wilfried Martens. Ware liefde liet zich niet opvolgen. “Ik heb na Wilfried nooit een ander toegelaten”. Onze vragenlijst zet hun onsterfelijke zielsverwantschap in de verf.
 2. Pieter lijdt aan een chronische verkoudheid: “Je ziet mensen voortdurend denken: ‘Die heeft sowieso corona’”
  PREMIUM

  Pieter lijdt aan een chronische verkoud­heid: “Je ziet mensen voortdu­rend denken: ‘Die heeft sowieso corona’”

  ‘Hatsjoe!’ Wie had ooit gedacht dat dat geluid of die van een kuch of gesnotter zo’n taboe zou worden. Verkoudheden lijken wel de nieuwe luizen. Pieter (28) kan ervan meespreken. Hij kampt al jaren met een chronische verkoudheid, waardoor hij momenteel veel afkeurende blikken krijgt. “Alsof ik een insect ben dat je het liefst zo snel mogelijk de kamer uit wil.” Uiteraard moeten we voorzichtig blijven, maar psychologen pleiten ook voor minder angst. “Onze angst om niet besmet te raken is nefast voor onze levenskwaliteit, zo erg zelfs dat depressies om de hoek loeren.”
 3. Vermijd spiegels en houd de slaapkamer saai: zo breng je met de befaamde feng shui-methode rust in je huis

  Vermijd spiegels en houd de slaapkamer saai: zo breng je met de befaamde feng shui-methode rust in je huis

  Mijn thuis is ... waar mijn geest helemaal tot rust komt. Klinkt logisch en belangrijk, nu we met z’n allen meer thuis zitten. Maar ben je er wel zeker van jouw huis je echt helemaal tot rust brengt? Wij vroegen aan feng shui-experte Nina Elshof wat de Chinese methode precies inhoudt en hoe we ze zelf kunnen toepassen. Soms zijn de ingrepen verrassend, soms verrassend simpel. Maar altijd eindig je met een huis waar je blijer van wordt. “Alles in de natuur heeft een orde. Met feng shui zorgen we ervoor dat die natuurlijke orde ook bij je thuis terugkomt.”