Pexels
Volledig scherm
© Pexels


Dit is waarom we zo graag naar droevige muziek luisteren: “Onze hersenen maken het prolactinehormoon aan”

De bladeren die van kleur veranderen, regenachtig weer en Pumpkin Spice Lattes bij je favoriete koffiezaak: de herfst is nu echt volop aan de gang. En dat is het ideale moment voor een relatiebreuk, althans als we muziekindustrie moeten geloven. Van Adele tot Taylor Swift, tal van artiesten voorzagen ons van de ideale soundtrack voor een break-up. ‘Hot Girl Summer’ maakt plaats voor ‘Sad Girl Autumn’. En break-up of niet: stiekem genieten we allemaal van droevige muziek en het sentimentele gevoel dat we daarvan krijgen. Hoe komt dat toch? 

 1. Dankzij dove Marvel-held zit gebarentaal in de lift. Dove tolk Carolien geeft spoedcursus in handige video
  Play
  PREMIUM

  Dankzij dove Mar­vel-held zit gebaren­taal in de lift. Dove tolk Carolien geeft spoedcur­sus in handige video

  In blockbuster ‘Eternals’ wordt de kaart van diversiteit getrokken. In de film kunnen we superheld Makkari bewonderen, de eerste dove superheld ooit in een Marvel-film. Dat personage werd wereldwijd met zo veel lof onthaald dat het aantal mensen dat gebarentaal wil leren sindsdien verdubbeld is. Ook Carolien Doggen, de eerste gediplomeerde dove tolk in Vlaanderen en docent aan de KU Leuven, is blij met de komst van de actiefiguur. Ze geeft een spoedcursus Vlaamse Gebarentaal voor beginners. “Er zijn vandaag nog te veel foute aannames over dove mensen.”
 2. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.
 3. Veel mensen ‘snoeiden’ sinds de pandemie in hun vriendschappen. Psycholoog: “Niet iedereen heeft evenveel nood aan fun-contacten”

  Veel mensen ‘snoeiden’ sinds de pandemie in hun vriend­schap­pen. Psycholoog: “Niet iedereen heeft evenveel nood aan fun-contacten”

  Twee jaar geleden verscheen corona op het toneel, en dat veranderde heel wat dingen, zoals ons sociale leven. Het blijkt namelijk een algemene trend dat heel wat mensen in hun vriendschappen zijn gaan ‘snoeien’. Klinisch psycholoog Ann Van Cauwelaert duidt het fenomeen. “Het kan je meer ruimte geven om te focussen op de relaties die er voor jou écht toe doen.”