Instagram @iza_szyszko - @emmaleger - @iza_szyszko
Volledig scherm
© Instagram @iza_szyszko - @emmaleger - @iza_szyszkoMillennials verheerlijkten workaholic ‘girlboss’, maar Gen Z kijkt op naar aan wellness verslaafde ‘that girl’. Prof: “Nadruk ligt vooral op individualisme”


Herinner je je de ‘girlboss’ nog? Die term werd door Gen Z in een nieuw jasje gestoken en ‘that girl’ gedoopt, met een hashtag die al meer dan 639 miljoen keer bekeken is. Een exacte definitie voor ‘that girl’ (vrij vertaald ‘dát ene meisje’) is er niet, maar het heeft alles te maken met je leven perfect op orde hebben. Is het idealiseren van die levensstijl wel zo’n gezonde tendens? Twee professoren aan het woord: “Nadruk ligt vooral op individualisme.”

  1. COLUMN. Gelein houdt een depressiedagboek bij. “Ik zit in een constante staat van ‘mèh’”
    PREMIUM

    COLUMN. Gelein houdt een depressie­dag­boek bij. “Ik zit in een constante staat van ‘mèh’”

    Onze mentale gezondheid zit nog lang niet op het niveau van voor corona, toont de nieuwe Covid-19-gezondheidsenquête aan. We voelen ons angstiger, eenzamer, maar ook neerslachtiger. In juni kampte maar liefst vijftien procent van de volwassen bevolking met een depressieve stoornis. Het overkwam ook onze collega Gelein (34). Sinds ze het etiket ‘depressief’ opgeplakt kreeg, houdt ze een dagboek bij, dat je vanaf nu elke week hier kan lezen. Daarin schrijft ze over haar emoties en diepe dalen, maar ook over de fijne momenten die ze soms meemaakt. Een kwetsbaar relaas over kapotte hersenen, plakkerige grond, to-dolijstjes en depressiemopjes. “Het is het onbekende, het onzekere van zo’n depressie dat ik eng vind.”