Ook als wit persoon kan je een positieve bijdrage leveren aan de Black Lives Matter-beweging.
Volledig scherm
Ook als wit persoon kan je een positieve bijdrage leveren aan de Black Lives Matter-beweging. © Getty Images/iStockphoto

Black Lives Matter: wat je als wit persoon moet weten en begrijpen om een bondgenoot te zijn

Het is geen sinecure om als wit persoon je bijdrage te leveren aan de Black Lives Matter-beweging. Maar het is wel enorm belangrijk. Samen met politicologe Nadia Nsayi lijsten we de belangrijkste begrippen en problematieken uit het debat op, zodat je bewust en geïnformeerd een bondgenoot kan zijn. 

11 reacties

 • princen yvon

  1 jaar geleden
  Dit is een echt probleem met vele kanten. Je kan decennia van economische en culturele ongelijkheid en achterstelling niet teniet doen met één symbolische actie. Dit vergt langdurige en permanente aandacht van iedereen. En in het bijzonder van alle mensen met macht over anderen. En veel inlevingsvermogen en vergevingsgezindheid van beide kanten, maar vooral van diegenen met privilege.
 • Patrick Marinus

  1 jaar geleden
  Van binnen zijn we allemaal hetzelfde. Kleur én "onderdelen". Voor mij is ook het karakter van een mens het enige wat telt.
 • Rita Jalon

  1 jaar geleden
  Jammer dat het weerom zo geïnterpreteerd wordt dat all lives matter betekent dat witte levens er ook toe doen. Denkt men echt dat er enkel zwarte en witte mensen zijn? Dan vergeet men hele schakeringen. Er zijn nog streken waar de politie burgers molesteert die niet wit of zwart zijn. Die zijn even belangrijk als zwarten en witten.
 • Klaus Jozef Kalergi

  1 jaar geleden
  Op één punt ben ik het eens met Nsayi, we moeten stoppen met zwart Afrika te helpen. Dus stop alle ontwikkelingshulp en de massa invasie van gelukszoekers. Trouwens ik ben niet wit maar blank en er zijn wel degelijk verschillen of dacht u dat tienduizenden jaren evolutie op verschillende plaatsen en het mengen met andere mensachtigen geen invloed had...
 • René Verhoeven

  1 jaar geleden
  De wereld staat al op zijn kop en is volledig om zeep, dat merk je toch wel voldoende met alles wat nu gebeurt! Ze voelen zich weer eens slachtoffer en gaan het nog beetje misbruiken ook!
 1. Joppe De Campeneere (23) is noch man, noch vrouw. ‘Topdokter’ Piet Hoebeke: “Geslacht en gender zijn niet zwart-wit. Voor niemand van ons”
  PREMIUM

  Joppe De Campeneere (23) is noch man, noch vrouw. ‘Topdokter’ Piet Hoebeke: “Geslacht en gender zijn niet zwart-wit. Voor niemand van ons”

  Vandaag is het de Internationale dag voor non-binaire mensen. Een dag om stil te staan bij een grote groep die zich niet identificeert als man of vrouw, want het is echt niet zo dat er maar twee genders zijn. De realiteit is complexer, bevestigt ‘Topdokter’ en professor urologie Piet Hoebeke. “Bij elk van ons staan de knopjes op het ‘mengpaneel’ van gender en geslacht anders.” En elk van ons heeft baat bij zo’n diverser wereldbeeld, zegt Joppe De Campeneere, die* non-binair is. “Vasthouden aan de hokjes van man en vrouw geeft nadelen voor iedereen. Zelfs voor de stoerste, meest mannelijke man.”