Volledig scherm
PREMIUM
© Veerle Symoens/NINA

Ben jij ook een pleaser? Tips om ermee te stoppen

Voor familie spring je steeds in de bres. Vriendinnen mogen je altijd bellen. Iets overnemen van een collega? Geen probleem. Breaking news: er bestaat zoiets als ‘nee’. Hoog tijd voor een cursus EHBP: Eerste Hulp Bij Pleasegedrag. Wij legden ons oor te luisteren bij klinisch psychologe Penelope Makris.

7 reacties

 • Patrick Kelchtermans

  1 jaar geleden
  Had ik vroeger ook last van, tot ik merkte dat ik geen energie meer over had voor mezelf. Nu ik regelmatig 'nee, gaat niet', 'nee, geen zin in', 'nu niet, ik kan pas over een week' of 'vraag iemand anders, dit is niks voor mij' durf zeggen, heb ik veel minder last van stress. En ik merk dat anderen meer respect hebben. Iedereen kijkt neer op een dweil. Ik help nog altijd wie mijn hulp verdient, maar de profiteurs hoeven niks meer te verwachten.
 • Catherine MISTIAEN

  1 jaar geleden
  Hangt nauw samen met uw astrologische geboortekenmerken ('Vissen' en 'Leeuwen' zijn gevers, elk op hun eigen manier). Leeuwen zullen niét 'instorten', terwijl Vissen wél kunnen 'instorten', als ze niet opletten ...
 • Viviane Loosveldt

  1 jaar geleden
  Een mens moet heel kritisch en assertief in het leven staan en een krak zijn in het doorzien van mensen en situaties. Misschien kan je eventueel, als er echt hulp nodig is, je nek uitsteken. Laat je nimmer ofte nooit bedotten of 'misbruiken', wees steeds alert!
 • lauren van eupen

  1 jaar geleden
  Stond altijd klaar voor iedereen. Maar er is van geprofiteerd. En dan zegt: STOP, tot hier en nie verder! Je moet in deze maatschappij egoistisch zijn, anders overleef je niet.
 • Henri Troyat

  1 jaar geleden
  Je hebt gevers en pakkers. Spijtig genoeg zijn de pakkers ruim in de meerderheid. Wanneer ze je hulp nodig hebben weten ze je plots wonen en krijg je een mailtje dat begint met 'beste vriend...'. Nadien krijg je amper nog een knik. Waag het niet om de volgende keer beleefd te weigeren want dan ga je in de buurt over de tong...
 1. Hevige protesten in Israël over sluiting religieuze scholen
  Play

  Hevige protesten in Israël over sluiting religieuze scholen

 2. 91-jarige kapper schroeit de haren van zijn klanten met gloeiende metalen staaf
  Play

  91-jarige kapper schroeit de haren van zijn klanten met gloeiende metalen staaf