Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Ben jij de eeuwige clown? Controlefreak? Pleaser? Lifecoach geeft tips om je patronen te doorprikken

Ben je overal de verzorger? Wil jij altijd iedereen pleasen? Of ben je diegene die altijd alles luchtig houdt? Nee, dat is niét je persoonlijkheid, maar je patroon. En dat zorgt ervoor dat je altijd weer in dezelfde conflicten belandt. Geen paniek. Je kan je patronen leren herkennen én doorbreken. Lifecoach Anja Pairoux vertelt hoe je dat doet. “Als je je patroon niet ziet, kan je altijd opnieuw gekwetst worden.”

 1. Hilde Van Mieghem is een twijfelend avondmens: “Ik nam dertig jaar lang slaappillen, maar ben daarmee gestopt”

  Hilde Van Mieghem is een twijfelend avondmens: “Ik nam dertig jaar lang slaappil­len, maar ben daarmee ge­stopt”

  Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: Hilde Van Mieghem. Actrice, auteur, en sinds kort ook regisseur. De Canvas-documentaire Als je eens wist doorbreekt taboes over kindermishandeling, in het tweede seizoen neemt ze partnergeweld onder de loep. “Ik ben hier nog altijd niet van gerecupereerd.”
 2. Schrijver en fotograaf Peter Terrin: “Dé basisvoorwaarde om schrijver te zijn? Heel goed kunnen opschieten met jezelf”

  Schrijver en fotograaf Peter Terrin: “Dé basisvoor­waar­de om schrijver te zijn? Heel goed kunnen opschieten met jezelf”

  Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: schrijver, fotograaf en vroege vogel Peter Terrin. “Jarenlang weet niemand waar je mee bezig bent als schrijver. Dan wordt dat kindje geboren en moet je spreken over je werk, interviews en lezingen geven. Maar ik verlang altijd naar het moment dat het weer stil wordt en ik verder kan werken aan het volgende verhaal.”
 3. Het 'alter ego-effect’: hoe je je zelfvertrouwen boost door jezelf een andere persoonlijkheid aan te meten. “Je komt los van wie je bent en ziet wie je kan zijn”
  PREMIUM

  Het 'alter ego-ef­fect’: hoe je je zelfver­trou­wen boost door jezelf een andere persoon­lijk­heid aan te meten. “Je komt los van wie je bent en ziet wie je kan zijn”

  Actrice Norma Jeane ging door het leven als sekssymbool Marilyn Monroe. Zangeres Beyoncé doopte zichzelf om tot podiumbeest Sasha Fierce om haar verlegenheid te overwinnen. En als Batman durft Bruce Wayne wél het kwaad bestrijden. Een alter ego is geen fabeltje: het helpt je echt je angsten te verminderen en je zelfvertrouwen te boosten, stellen psychologen. “En dat heeft niks te maken met ‘fake it till you make it’. Een alter ego is net een hulpmiddel om karaktereigenschappen los te maken die al in je zitten.” Hoe zo’n alter ego je precies kan helpen om te zijn wie je wil zijn en hoe je er eentje voor jezelf creëert, zetten twee experts voor ons op een rijtje.
 1. Onthutsende beelden van drijvend ijs dat dijk vernielt
  Play

  Onthutsen­de beelden van drijvend ijs dat dijk vernielt

 2. Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleutels af
  Play

  Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleu­tels af