Happy mother and son toasting with drinks on the occasion of Christmas dinner celebration at home
Volledig scherm
PREMIUM
Happy mother and son toasting with drinks on the occasion of Christmas dinner celebration at home © Getty Images

Babbelen met ‘generatie woke’: zo ontwikkel je je wokabulaire en houd je het gezellig aan de kersttafel

Black Lives Matter, de klimaatcrisis, #MeToo ... Jongeren zijn ‘woke’ en laten ons dat maar al te graag weten. ­Arrogant of enkel irritant? Is woke de nieuwe generatiekloof? En vooral: hoe houden we het gezellig, zeker straks aan de feesttafel? Ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste geeft raad om gekibbel en geruzie te vermijden, vertelt hoe generaties van elkaar kunnen leren en helpt je door het woke-abc. “Ouders hebben de neiging om te zeggen dat hun kind overdrijft, of ze willen het meteen bijsturen. Dat werkt contraproductief. Veel beter is het om vragen te stellen.” 

12 reacties

 • Johan Van Den Meersche

  4 weken geleden
  De Woke gasten geven mij een Orwelliaans gevoel. Overal worden die jongeren ook gehersenspoeld door media, sociale media, en tegenwoordig ook op scholen en universiteiten. Men verloochend zelf liever de geschiedenis.
 • Wim Gijs

  4 weken geleden
  Zoals bijvoorbeeld Dries Van Noten het dit jaar al eerder formuleerde: de ene dag gaan betogen voor het klimaat in Brussel en de zaterdag erop gaan aanschuiven met hun armen vol bij Primark... weinig consequent en inderdaad vooral gestuurd door (social) media...
 • Erwin Werwaarts

  4 weken geleden
  Emotie is veel gemakkelijker te bespelen dan ratio . Woke ? Is maar een naam en hoeft niets mis mee te zijn . Zolang de jeugd maar onafhankelijk blijft denken voor zichzelf , en niet meeloopt met de massa die emotie-gevoelig is , dan komen ze er wel uit . Net als de ouderen die eveneens verplicht zijn tot niets .
 • Alex Van der Beke

  4 weken geleden
  Wacht maar af. Doet een beetje denken aan de mei 68-ers. Héél dat woke-gedoe wordt heel sterk misbruikt door destabiliserende krachten. Hopelijk krijgen ze het door voordat de door hard werken opgebouwde welvaart volledig aan diggelen ligt. Eens zien, hoe woke ze dan nog zullen zijn.
 • Guy Stroobant

  4 weken geleden
  wat een prietpraat
 1. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

 2. Hilke kocht cryptomunten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"
  Play

  Hilke kocht cryptomun­ten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"